De juiste voeding bij het ouder worden, verslag online FoodFloor

Gezond en fit ouder worden wil iedereen, waar moet je op letten bij je voeding? Daar ging de online FoodFloor ‘Gezond en fit ouder worden’ over. Twee dietisten van Voeding in de Praktijk gaven nuttige informatie en tips.

Vanaf de leeftijd van vijftig neemt spiermassa af met 1 tot 2% per jaar, na zeventig gaat dat nog sneller. Voor het behoud van de spiermassa is het qua voeding belangrijk om voldoende eiwit te eten. Ongeveer 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht, bij ziekte meer en het is belangrijk om het eiwit te verdelen over de dag. Daarnaast is voldoende bewegen natuurlijk belangrijk.

Bij slechte eetlust kan het helpen om meerdere kleine porties te eten en variatie aan te brengen en vooral eiwit voorrang te geven. Bij vermoeidheid zou je bijvoorbeeld op een geschikt moment op de dag kunnen eten of koken. Er zijn ook mogelijkheden om hulp te vragen bij het koken bijvoorbeeld bij buren of via Malkander.  

Bij het ouder worden is meer eiwit belangrijk om spiermassa te behouden. Je vindt eiwit in vlees, vis, eieren, melk, kaas, noten en soja. Vitamine D belangrijk voor opbouw en onderhoud van botten en goede werking van spieren en immuunsysteem en is te vinden in vette vis, toegevoegd aan halvarine of margarine. Calcium wordt bij het ouder minder goed opgenomen en zit in kaas en melk. Vitamine B12 is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel en aanmaak van rode bloedcellen en is te vinden in dierlijke producten. De schijf van vijf bevat alle standaard advieshoeveelheden.

Voedingsadviezen zijn afhankelijk van de situatie, het is daarom belangrijk om op tijd contact op te nemen met een diëtist. Dit wordt in de meeste gevallen uit de basisverzekering vergoed.

Voedselraad

Dit thema kwam voort uit het advies van de Voedselraad over ouderen en gezonde leefomgeving in gemeente Ede. In gemeente Ede is bijna twintig procent van de bewoners ouder dan 65 jaar en dat aantal groeit. Zestig procent van de ouderen heeft overgewicht en zestien procent van de ouderen mist belangrijke voedingsstoffen en is daarmee eigenlijk ondervoed. Omdat ouderen steeds langer thuis blijven wonen is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de juiste voeding voor thuiswonende ouderen. Bijvoorbeeld door een meer wijkgerichte aanpak, te zorgen voor toegankelijke kant en klaar maaltijden en meer informatie. Lees alle adviezen in het advies van de Voedselraad over ouderen en een gezonde leefomgeving.

Deel dit bericht via:

Naar de inhoud springen