De eerste inwoners van World Food Center: Bionext

De eerste inwoners van het World Food Center hebben een missie: “Wij verbinden de biologische keten: van boer tot consument” vertelt Miriam van Bree, manager kennis & innovatie, enthousiast.

Sinds januari bevolken de mensen van Bionext een aantal kamers op de begane grond. “We groeiden uit ons oude kantoor in Zeist. We werden al vergeleken met legbatterijkippen! Eerst zochten we meer een plek in de buurt, maar we kenden gemeente Ede al vanwege Bio1000 in het Plantion. Het vervolg was in het Akoesticum, dus zo maakten we kennis met deze gebouwen. We zijn erg enthousiast over de ruimte die we nu hebben en de toekomstige samenwerking met de andere food bedrijven maakt het nog mooier hier!”

Van zaadje tot karbonaadje

Bionext werkt al jaren samen met allerlei partijen om het belang van biologische voeding te promoten. “De hele werkwijze van bio is gericht op produceren in samenhang met de natuur. Werken zonder gif, voorkomen dat planten ziek worden. We willen ook dieren houden zonder dat ze allemaal antibiotica nodig hebben. Dat alles levert gezondere voeding en betere producten. Biologische voeding wordt echt van begin tot einde gecontroleerd: van zaadje tot karbonaadje.” lacht Miriam.

Bio hoeft niet duur te zijn

Miriam legt nog eens uit dat biologisch eten niet perse duurder hoeft te zijn. “Het is wel logisch dat het meer kost, want het is beter bereid. Een biokip heeft bijvoorbeeld 4 x 4 vierkante meter buitenruimte per kip terwijl een kip die de scharreleieren legt met negen anderen op 1 vierkante meter gepropt moet zitten. Biokippen krijgen ook ander voeder: geen genetisch gemanipuleerde soja bijvoorbeeld. Dus kwaliteit mag wel wat kosten. Als dat een probleem is en je wilt wel biologisch eten dan moet je iets andere keuzes maken in de winkel: als je dan seizoensgroenten kiest, geen voorgesneden groenten koopt en niet teveel vlees eet, ben je niet veel duurder uit.”

Beginnen bij de vraagkant

Om biologische producten meer kans te geven, beginnen we bij de vraagkant. Want de boer kan pas leven als er vraag naar zijn producten is. Dus we leggen uit waar bio voor staat, maken het biologisch keurmerk bekend en we willen het mensen gemakkelijk maken om biologische producten te kopen. Daarom vinden we het fijn dat de supermarkten meer bio aanbieden.

Twee jaar omschakelen

Een boer heeft zelf twee jaar nodig om helemaal bio te worden. Want de grond moet worden gezuiverd. Nadat hij biologisch werkt, krijgt hij meer betaald voor zijn producten, dus ze halen hun investering er wel uit. Bionext beïnvloedt niet wat ze telen, maar we geven wel aan dat er tekorten zijn bij bepaalde producten. Ook koppelen we omschakelende boeren aan marktpartijen, zodat de boeren zeker zijn van hun afzet. Als er collectieve problemen zijn, helpen we mee om de oorzaak te achterhalen en het te helpen oplossen.”

Belangen behartigen

Bionext heeft contacten met de Tweede Kamerleden en hun medewerkers. Zo zorgen ze ervoor dat boeren niet de dupe worden van maatregelen in de landbouw. “Zo is er nu veel te doen rondom de fosfaatwetgeving. Er is een mestoverschot in Nederland. Boeren mogen daarom minder koeien houden en moeten dus koeien wegdoen. Ook biologische koeien moeten weg, maar die dragen niet bij aan het mestoverschot. Bioboeren mogen namelijk maar weinig mest gooien op hun land. Dat vinden wij niet kunnen: ze moeten inleveren terwijl ze niet aan het probleem bijdragen. We plaatsen daarom verhalen in de krant en onze petitie Red de biokoe heeft al 12.000 handtekeningen opgeleverd.”

Wil je meer weten over de acties van Bionext? Kijk dan op hun website.

X