Cooperatieve kaassmakerij Hollandsche Meesters

Wat is er prachtiger dan kaas van eigen melk? De Coöperatieve kaas-smakerij Hollandsche Meesters brengt wensen van veehouders in vervulling.

Rauwmelkse kaas van de eigen boerderij

Wat is er prachtiger dan kaas van eigen melk? De Coöperatieve kaas-smakerij Hollandsche Meesters brengt wensen van veehouders in vervulling.

Hans Boot geniet met volle teugen van de nieuwe kaasmakerij, waar hij voor de aangesloten melkveehouders elk een eigen kaas maakt. ‘Van elke boerderij komt andere melk’, legt hij uit. ‘De smaak hangt af van het veeras, maar ook van hoe een boer werkt. Bij de grote zuivelfabrikanten verdwijnt de bijzondere melk in de anonimiteit. Dat is toch zonde?’

De kaasmakerij geeft daarom melk van de boerderij een eigen gezicht met rauwmelkse kaas bomvol smaak en karakter. ‘Onze kazen sluiten aan bij wensen van steeds meer consumenten. Die willen weten waar voedsel vandaan komt en welk verhaal erachter zit.’

Betere prijs

Boot begon met kaasmaken voor onder meer De Hooilanden, het biologische Bennekomse melkveebedrijf met Blaarkopkoeien van Lodewijk en Floor Pool. Daar heeft hij zelfs de kaasmakerij opgezet. Al vrij snel barstte de kaasmakerij uit zijn voegen en familie Pool wilde de ruimte terug om boter te maken. Een nieuwe stek vond Boot op een voormalig melkveebedrijf in Achterberg.

De kaasmakerij bedient vooral veehouders uit de directe omgeving, maar steeds vaker ook elders uit Nederland. ‘De coöperatie is het vehikel voor de boer om zonder een eigen kaasmakerij toch een eigen kaas te krijgen en een betere prijs voor de melk te beuren.’

Meester Affineurs

Nieuwe coöperatieleden zijn Jan en Carola van Ruiswijk uit Bennekom. ‘Voor hen maken we kaas, type Gouda, die ze bij de melktap op het bedrijf verkopen. Omdat ze geen raszuivere koeien hebben, draagt hun kaas niet ons merk Meester Affineurs. Dat is alleen voorbehouden aan kaas van biologische melk van raszuiver vee van één bedrijf. Die kazen krijgen bovendien een natuurkorst.’ De kazen van Meester Affineurs liggen bij kaasspeciaalzaken, in delicatesse-winkels en bij restaurants. De kazen zonder dit merk verkopen de vee-houders zelf, bijvoorbeeld in boerderijwinkels en op boerenmarkten. ‘Boeren gaan ook wel zelf speciaalzaken en restaurants af om hun kaas aan te prijzen. We zijn wel eens verrast hoe goed ze vanuit de streekgedachte hun kaas kunnen verkopen. Wat is er leuker dan kaas van de boer uit het dorp!’

X