
Wat is er prachtiger dan kaas van eigen melk? De Coöperatieve kaas-smakerij Hollandsche Meesters brengt wensen van veehouders in vervulling.
Rauwmelkse kaas van de eigen boerderij
Wat
is er prachtiger dan kaas van eigen melk? De Coöperatieve kaas-smakerij
Hollandsche Meesters brengt wensen van veehouders in vervulling.
Hans
Boot geniet met volle teugen van de nieuwe kaasmakerij, waar hij voor
de aangesloten melkveehouders elk een eigen kaas maakt. ‘Van elke
boerderij komt andere melk’, legt hij uit. ‘De smaak hangt af van het
veeras, maar ook van hoe een boer werkt. Bij de grote zuivelfabrikanten
verdwijnt de bijzondere melk in de anonimiteit. Dat is toch zonde?’
De
kaasmakerij geeft daarom melk van de boerderij een eigen gezicht met
rauwmelkse kaas bomvol smaak en karakter. ‘Onze kazen sluiten aan bij
wensen van steeds meer consumenten. Die willen weten waar voedsel
vandaan komt en welk verhaal erachter zit.’
Betere prijs
Boot begon met kaasmaken voor onder meer De
Hooilanden, het biologische Bennekomse melkveebedrijf met Blaarkopkoeien
van Lodewijk en Floor Pool. Daar heeft hij zelfs de kaasmakerij
opgezet. Al vrij snel barstte de kaasmakerij uit zijn voegen en familie
Pool wilde de ruimte terug om boter te maken. Een nieuwe stek vond Boot
op een voormalig melkveebedrijf in Achterberg.
De kaasmakerij
bedient vooral veehouders uit de directe omgeving, maar steeds vaker ook
elders uit Nederland. ‘De coöperatie is het vehikel voor de boer om
zonder een eigen kaasmakerij toch een eigen kaas te krijgen en een
betere prijs voor de melk te beuren.’
Meester Affineurs
Nieuwe coöperatieleden zijn Jan en Carola van Ruiswijk uit Bennekom. ‘Voor hen maken we kaas, type Gouda, die ze bij de melktap op het bedrijf verkopen. Omdat ze geen raszuivere koeien hebben, draagt hun kaas niet ons merk Meester Affineurs. Dat is alleen voorbehouden aan kaas van biologische melk van raszuiver vee van één bedrijf. Die kazen krijgen bovendien een natuurkorst.’ De kazen van Meester Affineurs liggen bij kaasspeciaalzaken, in delicatesse-winkels en bij restaurants. De kazen zonder dit merk verkopen de vee-houders zelf, bijvoorbeeld in boerderijwinkels en op boerenmarkten. ‘Boeren gaan ook wel zelf speciaalzaken en restaurants af om hun kaas aan te prijzen. We zijn wel eens verrast hoe goed ze vanuit de streekgedachte hun kaas kunnen verkopen. Wat is er leuker dan kaas van de boer uit het dorp!’