Cooperatie Boerenhart: streekproducten voor de groothandel

Streekproducten worden steeds geliefder. Steeds meer mensen kopen het liefst producten uit hun eigen streek. Ook de horeca wil graag producten van eigen bodem gebruiken, maar streekproducten kun je niet zomaar in elke groothandel vinden. Coöperatie Boerenhart speelt in op deze vraag door streekproducten rechtstreeks van de boer te leveren aan de horeca, winkels en grootverbruikers.

Coöperatie Boerenhart is ontstaan door een unieke samenwerking tussen een aantal partijen in de Gelderse Vallei. Lokale producenten, Gebiedscoöperatie O-gen, Rabobank Gelderse Vallei, Gemeente Ede, Van der Wee Grootverbruik hebben de krachten gebundeld. Uiteindelijk is de nieuwe coöperatie Boerenhart in april 2014 opgericht. Hun missie: boeren een eerlijke prijs geven en waardering voor de (h)eerlijke producten laten groeien.

Samen sterker

Pieter Vink is één van de oprichters van Boerenhart. Hij vertelt ons er graag meer over. “Ik werkte voor de Rabobank. Uit onze gesprekken met boeren bleek dat ze graag wilden samenwerken om hun mooie producten beter te kunnen verkopen. We gingen in gesprek met wethouder Breunis van de Weerd van de gemeente Ede. Hij was echt de trekker in het begin. We verzamelden mensen om ons heen en begin 2014 hebben we de coöperatie opgericht.”

Verdienmodel

“Met een serieus ondernemingsplan als basis gingen we aan de slag. We moeten namelijk wel winst maken. Ik heb mijn baan opgezegd en ben voltijds voor Boerenhart gegaan. We regelden eerst de logistiek, want uit de verhalen bleek dat het daar het snelste mis ging. Op dit moment ben ik verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de coöperatie. We breiden steeds iets verder uit en dat is mooi om te zien. Zo zorgen we voor impact in onze regio op het gebied van de korte voedselketen.”

Enthousiaste klanten

“We richten ons alleen op de zakelijke markt. We hebben vijf pijlers waar onze coöperatie zich op richt: horeca, retail, instellingen, catering met lokale koks en relatiegeschenken. Inmiddels leveren we in een gebied van Harderwijk tot aan Wageningen. Onze klanten zijn erg enthousiast over onze klantvriendelijkheid, de mooie kwaliteit en ons duurzame concept. Want het verhaal werkt: doe iets voor je buurt en weet waar je eten vandaan komt.”

Makkelijk voor de boer

Als je als boer meedoet aan de coöperatie, lever je jouw product aan Boerenhart. Zij regelen de verkoop, hebben contact met klanten en regelen het vervoer. Van ieder product is er maar één leverancier, dus er is geen onderlinge concurrentie. Inmiddels kun je als restaurant bijna al je verse ingrediënten bij Boerenhart bestellen. “Onze klanten gaan ook niet meer bij ons weg. We zijn net zo concurrerend als andere partijen en onze kwaliteit is van een erg hoog niveau.” vertelt Pieter enthousiast.

Winst voor de regio

“De boeren moeten het beter krijgen. Er gaat de komende tijd veel veranderen in de agrarische sector. Wij willen onze boeren verder helpen. Hier in de Food Valley gaat het contact allemaal wel lekker snel door de acht samenwerkende gemeenten. Dat zorgt voor korte lijnen. Waar zou je dit anders moeten doen?

Wat ook erg leuk is: we gaan met onze klanten gewoon naar de boeren toe. Zodra een chef-kok ziet waar zijn eten vandaan komt, is hij om.”

Meer informatie

Kijk op www.boerenhart.nl.

Deel dit bericht via:

Ga naar de inhoud