Door samen te koken zorgen dat vrouwen hun weg vinden in de Nederlandse maatschappij, dat is de droom van Ida en Grytsje. Die willen ze bereiken met de organisatie COOK. Ze richten zich daarbij op vrouwen die net in Nederland zijn. “Als je niet actief kunt meedoen in de Nederlandse samenleving, blijf je altijd aan de zijlijn staan” zegt Grytsje. Grytsje Veltman is trajectbegeleider (re)integratie van statushouders en is samen met Ida Gorissen bezig met het opzetten van COOK 2.0.
COOK bestaat al langer, legt Ida uit. “COOK is gestart door Sheela Sowariraj. Zij is zelf een nieuwe Nederlander en vormde een kookgroep met vrouwen uit verschillende bevolkingsgroepen. Zij heeft ons gevraagd om COOK om te vormen tot een sociale onderneming. Ons plan is om met koken opbrengsten te genereren zodat we daarmee serieus kunnen werken aan de integratie van de vrouwen in de groep.”
Die integratie van vrouwen vinden Grytsje en Ida heel belangrijk. “Het is goed voor je eigenwaarde als je je talenten kunt ontwikkelen,“ zegt Grytjse. “Een actieve moeder is belangrijk voor het hele gezin, ook voor de kinderen en hun toekomst. Veel integratietrajecten zijn gericht op mannen, maar daardoor zit er veel talent thuis op de bank. Als de moeder zich kan ontwikkelen heeft dat een weerslag op het hele gezin”.
Ze pakken de integratie serieus aan. De bedoeling is dat alle deelnemende vrouwen meedoen met een talentontwikkelingsprogramma tot maximaal 12 maanden. . Het doel is dat ze na afronding van het traject hun plek kunnen vinden in de Nederlandse cultuur. “Wat we graag willen” vertelt Ida “is dat vrouwen in de loop van het traject contacten en activiteiten buitenshuis hebben gelegd. Dat kunnen betaalde of onbetaalde activiteiten zijn. Het gaat ons er vooral om dat de vrouwen zelf een plan hebben. Dat ze weten ‘dit is wat ik kan’ en welke eerste stap ze willen zetten.”.
Het hele programma begint met samen koken. De vrouwen gaan lekkere lunches bereiden met streekproducten . Hierbij leren ze ook meteen de Nederlandse taal en elkaar kennen. Deze lunches worden verkocht aan bedrijven, organisaties of bij bijvoorbeeld netwerkbijeenkomsten. De lunches bestaan uit bijvoorbeeld soep, salade, een warm gerechtje, brood en tapenade. Ideeën om dit verder uit te breiden zijn er genoeg. “We kunnen bijvoorbeeld abonnementen aanbieden” vertelt Ida, “organisaties krijgen dan 1 keer per week of 1 keer per maand een aantal lunches. We kunnen dit ook combineren met maaltijden voor mensen met een kleine beurs, ‘uitgestelde maaltijd’ noemen we dat. Iedere organisatie die bij ons maaltijden bestelt, koopt hiermee ook een maaltijd voor iemand anders.”
COOK won de tweede prijs bij de voedsel-ideeën wedstrijd van de FoodFloor op 3 april 2019. Om het project verder uit te werken is COOK nog op zoek naar bestuursleden, en natuurlijk naar afnemers van lunches en maaltijden.
Wil je meer informatie of heb je tips, neem dan contact op met:
Ida Gorissen, ida.gorissen@upcmail.com, 0640900741
Grytjse Veltman, info@de-ploech.nl