Bodemavonturiers bij onder het Maaiveld in Ede

Een overweldigende belangstelling voor de vertoning van ‘Onder het Maaiveld’ in Cultura op 29 maart. Een compleet volle zaal luisterde naar de inleiding door bodembioloog Gerard Korthals en naar de reacties en ervaringen van Edese bodemhelden Klarien Klingen van de zelfoogsttuin De Wilde Peen, Carola van Ruijswijk van Melktap Groene Grens en Hans Kramer van biologische kwekerij De Hessenhof. Zelf zien ze zich meer als bodemavonturiers, want er valt nog veel te ontdekken. In mei is er een tweede voorstelling van Onder het Maaiveld in Ede, hiervoor zijn geen plaatsen meer beschikbaar.

De film ‘Onder het Maaiveld’ geeft een heel mooi beeld van al het leven onder de bodem en hoe het leven onder en boven de bodem met elkaar samenhangt. Een handje grond bevat 5 tot 10 miljard bodemdieren, bacteriën, schimmels en ontelbare andere soorten. Ooit gehoord van de springstaart en het beerdiertje? Ze leven allemaal in de bodem. Hoe meer leven en hoe meer schimmels de bodem bevat, hoe gezonder de grond en de planten die er op groeien. Maar een gezonde bodem zorgt ook voor betere waterberging, helpt tegen klimaatverandering door koolstof op te slaan en zorgt voor biodiversiteit.

Tips en reacties van Edese bodemavonturiers

Klarien Klingen van zelfoogsttuin De Wilde Peen heeft na het zien van de film groot ontzag voor het hele bodemleven en is nieuwsgierig wat deze aandacht teweeg gaat brengen ‘hopelijk gaan mensen nu ook meer kopen bij producenten die aandacht hebben voor de bodem zoals Makandra, de Hooilanden, Odin en de Groene Grens’.

Carola van Ruijswijk van Melktap Groene Grens vond het fascinerend om het bodemleven echt te kunnen zien en adviseert iedereen om gelijkgestemden op te zoeken om samen te gaan pionieren en ontdekken.

Volgens Hans Kramer van biologische kwekerij De Hessenhof opent de film echt je ogen voor wat er gebeurt in de grond. Hans adviseert iedereen om de tips uit de film zelf ook toe te passen, bijvoorbeeld door geen organisch materiaal, zoals bladeren, meer weg te gooien maar in je tuin te gebruiken en vooral geen gif meer te gebruiken in de tuin.

Mogelijkheden voor bodemverbetering

Door de bodemavonturiers wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van niet-kerende grondbewerking, alleen het bovenste laagje van de grond wordt bewerkt zodat het bodemleven in stand blijft. Ze voeden de bodem en niet de plant, zodat de bodem de plant gezond kan houden. De Hessenhof maakt gebruik van compostthee, dat kan iedereen ook zelf maken voor de eigen tuin met wat kleine hulpmiddelen. Bokashi, goed gefermenteerd organisch materiaal en het gebruiken van bladeren en bladaarde als compost.

Mensen die interesse hebben in bodemverbetering kunnen zich opgeven voor een verdiepingsspel over de bodem bij patricia@eetbaarede.nl.

Deel dit bericht via:

Naar de inhoud springen