Biologische kaas en zuivel van De Hooilanden

Midden in het mooie Bennekomse Binnenveld ligt biologische boerderij De Hooilanden, een plek die openstaat voor een breed publiek, waaronder klanten, vergaderaars en zorgcliënten. De koeien van Lodewijk en Floor Pool leveren melk, boter, kaas.

De prachtige Hoeve die ze hebben gebouwd biedt een landelijke vergaderplek. En als zorgboerderij bieden ze plek aan mensen die vanuit hun zorgvraag een veilige plek zoeken. Via rondleidingen geven ze graag een kijkje in de visie en werkwijze van de boerderij.

Koeien, koeien en nog eens koeien…

“De kern van ons bedrijf is de melkveehouderij”, zo vertelt Lodewijk Pool. “Het zorgen voor onze koeien en het samenwerken met de natuur is onze grootste uitdaging. Vanaf 2004 zijn wij bezig geweest het bedrijf om te draaien van een moderne, grote, intensieve melkveehouderij, naar een mooi biologisch bedrijf. De natuur en de menselijke maat vormen daarbij onze belangrijkste uitgangspunten.”

Tussen natuur en stad

Met het zeldzame blauwe grasland aan de ene kant en de dichte stedelijke bebouwing aan de andere kant, ligt De Hooilanden in een bijzonder gebied. De biologische werkwijze, de keuze voor blaarkopkoeien en de plek die de zorgboerderij bieden aan bewoners van de omringende steden, zijn hiervan het resultaat.

Bijzondere koeien

Op de Hooilanden lopen 80 blaarkoppen voor de melk en de vleesproductie, een mooi koeienras met een typische tekening. De koeien zijn eenkleurig, zwart of rood, met een witte kop met kringen (blaren) rond de ogen. Het zijn duurzame runderen die langzaam groeien, maar heerlijke melk en uitstekend vlees leveren.

Zuivel en vlees

Sinds 2013 maakt de Hooilanden van deze melk de rauwmelkse Blaarkopboter en de volvette Hooilander graskaas. Vaste klanten kunnen zelf melk komen en boter en kaas kopen in de selfservicewinkel. Daarnaast gaan de koeien die niet langer melk geven niet meer naar de markt, maar wordt ook hun vlees verkocht vanuit de eigen boerderij. Ook het kleine groepje vrolijke Bonte Bentheimervarkens die de boerderij van groenafval ontdoen, leveren uiteindelijk een mooi product.

De Hooilanden

Kijk op de site van De Hooilanden voor meer informatie over de winkel en de andere mogelijkheden op De Hooilanden, zoals vergaderen in een natuurlijke omgeving, zorgboerderij, kookworkshops, en rondleidingen.

X