Biologisch kaas van Brandrood koeien

Kaasboerderij Brandrood maakt biologische kaas van een bijzonder koeienras: brandrood. Een bijzondere, Gruyèreachtige boerenkaas met een natuurlijke korst.

Arjan en Karina Schermer runnen sinds oktober 2016 kaasboerderij Brandrood op het mooie landgoed Kernhem in Ede. Ze liepen al enige tijd rond met het idee om een boerderij op te zetten. Het liefst met melkgeiten van een zeldzaam ras. Toen werden ze geattendeerd op kaasboerderij Brandrood, waarvoor oprichter Michiel Cassuto een nieuwe boer zocht. Ze moesten even wennen aan het idee dat ze geen geiten, maar koeien zouden gaan melken. Maar het zeldzame brandrode ras paste, en ze zijn helemaal om: het zijn robuuste dieren met een prettig karakter.

Dubbeldoelras

De bedrijfsopzet spreekt hen enorm aan: een compact bedrijf met twintig brandroodkoeien en graslanden rondom de monumentale boerderij Engelenhove aan de kernhemseweg, en op de Doesburger Eng. Arjan Schermer: “Brandrood is een oud en zeldzaam dubbeldoelras. De koeien worden gehouden voor de melk én het vlees. Qua melkproductie zijn het geen toppers, maar daar moeten wij het ook niet van hebben. Het gaat om de exclusieve Gruyèreachtige boerenkaas die we van de melk maken.”

Snel leren

Inmiddels hebben ze leren omgaan met de koeien en Brandroodkaas leren maken. Dat is namelijk een bijzonder proces. De kaas wordt bereid van melk op hogere temperatuur met een speciaal zuursel. Tijdens de rijping op vurenhouten planken bij 10 graden Celsius wordt de kaas om de dag gekeerd en gewassen met zout water. Dit geeft in combinatie met een roodbacterie een natuurlijke korst en extra smaak. De bereidingswijze is ambachtelijk en arbeidsintensief, maar geeft een zeer bijzonder karakter aan de kaas.

De kaas verkopen ze in het eigen boerderijwinkeltje, maar het meeste gaat naar natuurvoedingswinkels en kaasspeciaalzaken in de regio. Ze vinden het belangrijk direct contact te hebben met winkeliers, zodat die het verhaal van de kaas en boerderij kunnen doorvertellen. Inmiddels verkoopt ook groothandel Vandersterre Groep hun Brandrode kaas.

Bescheiden plannen

Aan het goedlopende bedrijf willen ze toch ook hun eigen draai geven.  Zo willen ze graag nog meer kruiden en bloemen in het gras. Hoe rijker het gras, hoe rijker de kaas. Ook houden ze sinds 2017 een aantal kalfjes bij de koe. En om klimaatneutraal kunnen worden, liggen er plannen voor zonnepanelen op het dak.

Brandrood kaas in Kernhem

Kijk op de site www.brandroodkaas.nl voor de openingstijden van de winkel, de koeien en wat er nog meer te doen en te zien is.

X