Bij basisschool Calluna in Ede speelt het thema voeding een belangrijke rol

Bij basisschool Calluna in Ede speelt het thema voeding een belangrijke rol. Joke Broekema is directeur van deze school “Als het gaat om onderwijs is het voor mij belangrijk dat kinderen toegerust zijn voor en door het leven, wij noemen dat levend leren: kinderen leren meer dan de basisvakken taal en rekenen. Daarom vind ik het thema voedsel ook heel mooi passen, daar komt zo veel meer bij kijken en is onderdeel van ons leven. Het gaat ook om wereldburgerschap, andere culturen, je kunt daarbij echt heel breed kijken”.

De Calluna gebruikt sinds vorig jaar de leerlijn ‘Smaak te Pakken’. Elke groep heeft binnen deze leerlijn een thema. In groep 1 gaat het bijvoorbeeld over zaadjes en de aarde en in groep 4 over vuur en broodbakken. In de bovenbouw komt bij cacao ook bijvoorbeeld de VOC en slavenhandel aan bod. Het gebruik van deze leerlijn is de school goed bevallen, geeft Joke aan “Het was heerlijk om mee te werken, deze manier van werken is ook heel wereldgericht; er zit van alles in van aardrijkskunde en geschiedenis tot rekenen en taal. We hebben het bijvoorbeeld over de herkomst van bepaalde producten, kinderen leren de werelddelen door te leren waar ingrediënten vandaan komen, en bij koken komt natuurlijk veel meten en dus rekenen aan bod.”

De afgelopen tijd is de school bezig geweest stap voor stap de school te ontwikkelen en verbeteren. “Wij zijn onderdeel van scholenkoepel Proominent voor openbaar onderwijs in Ede. Binnen die koepel krijgen alle scholen veel ruimte om een eigen gezicht te ontwikkelen en een eigen vorm te vinden. Wij waren als school op zoek naar iets thematisch wat leerkrachten kan inspireren, dat passend is bij ons als school en dat niet veel extra vraagt van leerkrachten. Zo kwamen we bij ‘Smaak te Pakken’ uit. Wat ik leuk vind aan deze leerlijn is dat het geïntegreerd onderwijs is, alles zit er in. En je kunt heel klein beginnen en het steeds verder uitbouwen, het geeft veel ruimte voor de leerkracht. Het ziet er ook allemaal heel mooi en verzorgd uit, er zit een mooi boek bij en verschillende materialen om te laten zien aan kinderen.”

Food festival op school

Als afsluiting van de 4 weken dat ze bezig waren met het thema heeft de hele school een foodfestival georganiseerd. “Dat was zo leuk, iedere groep had een eigen kraam waar ze hun eigen gemaakte eten verkochten en lieten zien wat ze hebben geleerd. De school bruist dan aan alle kanten, en was na Corona voor het eerst sinds lange tijd weer vol met ouders. De kramen organiseerden de leerlingen zelf, dat was allemaal zelfbestuur. De leerlingen gingen zelf presenteren en verkopen. Ze verkochten bijvoorbeeld kimchi die ze hadden gemaakt bij het Smaakpark. Maar er was ook zelfgemaakte ketchup, jam, humus en broodjes zelf gebakken boven een vuur buiten. Ouders hadden gezorgd voor allemaal soorten water, met allemaal smaakjes, dat zag er heel mooi uit.”

Gezonde schoollunch

Proominent, de scholenkoepel waar Calluna bijhoort, is ook bezig met een pilot voor de gezonde schoollunch. “We willen heel graag een schoollunch aan gaan bieden aan onze leerlingen. Zodat alle kinderen hetzelfde gezonde eten krijgen. Nu zijn er toch wel veel verschillen. Soms zit er ook snoep in een broodtrommel en die discussie wil je liever niet aangaan met ouders.”

Het liefst zou de Calluna iedere dag een gezonde lunch aanbieden aan alle kinderen, zonder dat het de ouders geld kost. “We moeten nog gaan kijken of dat haalbaar is. Het kan ons en de leerkrachten ook niet veel extra werk kosten, die tijd is er niet. We werken nu samen met Aeres, om te kijken hoe we het op zouden moeten zetten. Deze pilot wordt deels betaald uit subsidie van de gemeente Ede. We gaan kijken hoe we het op lange termijn ook zelf zouden kunnen organiseren. Soep is bijvoorbeeld een manier om vrij makkelijk toch iets gezonds aan te bieden.”

Leefstijl

“Als school hebben we allerlei plannen, ik wil bijvoorbeeld veel meer buiten gaan doen. Bijvoorbeeld met een grotere moestuin. Samen met Het Smaakpark hebben we al een ontwerp gemaakt. Ik zou ook wel een verrijdbaar buitenlokaal in een soort pipowagen willen hebben hier op school. We hebben buitenlessen ontwikkeld, onze gymdocent heeft allerlei beweeglessen opgezet voor verschillende vakken. Wij kunnen op ons schoolplein en in het bos veel buiten doen, we hebben veel ruimte.”

Ook op school aan de slag met gezonde voeding?

Voor scholen die ook aan de gang willen met het thema voeding zijn er meerdere subsidies beschikbaar. Bijvoorbeeld via gemeente Ede, Jong Leren Eten en er zijn subsidies voor het vergroenen van het schoolplein. De Calluna heeft  bijvoorbeeld uit de subsidie Food van de gemeente een grote verrijdbare kookunit en de leerlijn aangeschaft. “We kunnen nu vaker samen met de kinderen gaan koken. Verder hebben we met subsidie van Jong Leren Eten lessen georganiseerd voor ouders en leerkrachten samen, zodat we zelf kookworkshops kunnen geven aan kinderen.  Mijn tips zijn: begin klein en bouw daarna uit. Zoek verbinding met de ouders, die hebben ook weer ideeën. Ik ben ook zeker bereid om vragen te beantwoorden en andere scholen te inspireren en enthousiast te maken.”

Deel dit bericht via:

Naar de inhoud springen