Joost Snels: ‘Beschikbaarheid van gezond voedsel voor iedereen is een belangrijk thema’

De Voedselraad is opgericht om de gemeente te inspireren en partijen te verbinden als het gaat over gezond en duurzaam voedsel. De Voedselraad bestaat uit inwoners van gemeente Ede met allerlei verschillende achtergronden. Joost Snels is lid van de Voedselraad sinds 2020 en werkt bij Wageningen University & Research (WUR) binnen de groep  ‘Supply Chain Development and Food Informatics’ aan diverse nationale en internationale projecten over onder andere voedselverspilling.   

Voedselraad

Waarom ben je lid geworden van de Voedselraad? ‘Voedsel interesseert me, ik doe voor mijn werk aan de WUR veel internationale projecten over voedsel maar ik heb ook gezien hoeveel je kan bereiken met lokale concrete projecten. Toen ik via een collega hoorde van de Voedselraad leek het me heel interessant om me ook met voeding te bemoeien in mijn eigen gemeente.’

‘Ik vind het belangrijk dat er een voedselraad is in Ede. Ik zie Ede als een echte Foodstad, zeker als straks het World Food Center er is en ik wil graag betrokken zijn bij al die ontwikkelingen en dicht bij het vuur zitten. Het is mooi om ook lokaal iets bij te dragen.’

Efficiënte voedselketens

‘De afgelopen 20 jaar al werk ik aan de WUR. Mijn expertise is het efficiënt inrichten van voedselketens. Dat betekent dat je grondstoffen efficiënt inzet en met zo min mogelijk kosten, uitstoot en verspilling de producten bij de consument krijgt. Binnen ons projecten kijken we naar alle stappen die plaatsvinden na de oogst zoals bijvoorbeeld opslag en vervoer. In Ghana en Nigeria kijken we bijvoorbeeld naar alle activiteiten zoals ook het verwerken van de hele na-oogstketen van tomaten- rijst en/of cassave. Ook in Zuid-Amerika, bijvoorbeeld in Peru, ben ik bezig met onderzoek naar efficiënte na-oogst. Na de oogst worden producten vaak snel minder in kwaliteit en waarde, we kijken dan hoe je zo’n keten  zo kan inrichten dat er zo min mogelijk wordt verspild.’

Technasium

‘Een heel leuk project binnen het thema voedselverspilling vind ik de ‘Onderzoek & Ontwerp opdracht Stop Voedselverspilling!’ die we doen met meerdere Technasia in Nederland, waaronder Het Streek Lyceum in Ede. We laten jongeren uit 3VWO opdrachten uitvoeren en ideeën bedenken om voedselverspilling tegen te gaan. Dat is heel lokaal, maar heeft veel impact, soms komen er ook echt originele ideeën uit.

Gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen.

‘Als Voedselraad willen we er aan bijdragen dat gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen in gemeente Ede beschikbaar is. We zijn nu bezig met een 10-punten plan, waarin we hele praktische en uitvoerbare ideeën willen verzamelen die bijdragen aan gezond, duurzaam en vooral ook betaalbaar voedsel voor iedereen in gemeente Ede.’

Een moestuin in iedere wijk

‘Wat ik mooi zou vinden is een kas, moestuin, voedselbos of andere vormen van eetbaar groen in iedere wijk. Als je zoiets in iedere wijk hebt, zorg je dat mensen gratis gezond voedsel kunnen krijgen, maar het is ook sociaal, mensen in de wijk leren elkaar beter kennen als ze samen werken.’

‘Als zo’n project aanslaat kan de gemeente dat ook weer gebruiken voor beleid voor de toekomst. Dat is voor mij de rol van de Voedselraad, om iets zichtbaar te maken en te zorgen voor een wisselwerking tussen de gemeente en bewoners. De Voedselraad moet wat mij betreft inspireren, naar zowel de bewoners als naar de gemeente toe.’

Gezond voedsel als basisvoorziening

‘Beschikbaarheid van gezond voedsel voor iedereen is volgens mij een heel belangrijk thema, zeker met de huidige energiecrisis en inflatie. Je wil niet dat mensen gaan bezuinigen op gezonde voeding, zeker niet voor kinderen. Stel je besluit dat de toegang tot gezond voedsel een basisvoorziening is, zoals toegang tot schoon water, schone lucht en onderwijs, dan ontstaan er veel mogelijkheden.’

‘Ik zou het mooi vinden als we een plek voor elkaar kunnen krijgen waar iedereen gezond en betaalbaar kan komen eten. Eten is de basis, het is een minimum bestaansbehoefte. Ik zie een plek voor me waar iedereen naar toe kan komen. Zoals vroeger in studentensteden mensa’s waren voor studenten, daar kwamen ook buurtbewoners eten. Je zou iets centraal moeten maken, voor iedereen. Dat gesprek zou ik graag willen voeren.’

Actiepunten voor gemeente Ede

‘Als Voedselraad willen we heel graag samen met bewoners en organisaties uit gemeente Ede bespreken welke punten het belangrijkst zijn om ons nu op te richten. Daarom nodigen we iedereen die interesse heeft in dit thema uit om maandagavond 31 oktober naar de FoodFloor bijeenkomst op de biologische boerderij Makandra in Ede-Noord te komen. We willen daar samen met zoveel mogelijk mensen praten over de volgende stappen die de Voedselraad kan nemen om te zorgen voor gezond voedsel voor iedereen.’

Uitnodiging FoodFloor 31 oktober

Alle bewoners van gemeente Ede zijn welkom op de FoodFloor bijeenkomst 31 oktober. Programma: 18.30 rondleiding bij biologische boerderij Makandra en soep en broodjes van Linke Soep Catering. 19.30 uur inleiding door Dr. Marian Stuiver, programmaleider Groene Steden/Urban Food Systems van Wageningen University and Research, pitches van Edese voedselinitiatieven. Tot slot bespreken we gezamenlijk en in groepjes wat op dit moment de juiste actiepunten voor de Voedselraad zijn. Om 21.00 sluiten we af met een borrel. Meer informatie op eetbaarede.nl/foodfloor. Aanmelden kan via info@foodfloor.nl.

Deel dit bericht via:

Naar de inhoud springen