Bedrijfsrestaurant gemeente Ede

Heb je al een verse maaltijdsalade gegeten of een glaasje melk van koeien uit de regio gedronken in het restaurant van de gemeente Ede? Kok Frans heeft al heel wat hongerige magen gevuld met zijn zelfgemaakt soepen, salades, smoothies en maaltijden. Het liefst gebruikt hij verse producten. Hij vertelt er graag meer over.

Frans vertelt: ‘Voordat ik hier kwam werd veel kant en klaar ingekocht. Onzinnig eigenlijk, want het is ongezonder én duurder. Met verse spullen werken is veel leuker. Je kan variëren en het smaakt lekkerder. Daar word ik blij van! Een soep of sausjes uit een pakje smaakt overal hetzelfde. Waar je ook eet, het smaakt altijd naar Knorr.’

‘Het broodje van de week is zo saai’

‘Het voordeel van zelf koken is dat je mooi alle restjes op kan maken. Ik kom uit een horecafamilie en daar was weggooien echt geen optie. Je kan nog zoveel doen met overgebleven fruit en groenten. Bijvoorbeeld groentespreads, smoothies en heerlijke soepen maken. Op mijn decosoep krijg ik leuke reacties. Ik houd van een mooie presentatie en leg daarom verse groenten rondom de pannen soep. Collega’s worden blij van deze versbeleving. Ze zijn al vrolijk als ze een verse paprika zien! Van die decoratie maak ik aan het einde van de week decosoep. Ook varieer ik met de broodjes. Het broodje van de week vind ik zo saai. Mensen willen weleens wat anders. Ik maak broodjes met producten die ik in huis heb, in plaats van dat ik groots inkoop.’ Het voordeel is ook dat je niet zoveel overhoudt.

Niet aan te slepen

‘Collega’s zijn enthousiast over het nieuwe assortiment. De salades zijn bijvoorbeeld niet aan te slepen. Gelukkig helpt de groenteboer met een paar salades, want ik kan het al niet meer bijbenen in de ochtenden. De maaltijdsalades zijn ook favoriet. Ik zorg er altijd voor dat er een vegetarische variant bij zit en dat er voldoende keuze is gedurende de week. In de middag zijn ze altijd allemaal op! De regioproducten van Boerenhart zijn ook populair. Wie wil nou geen verse melk, eieren en vlees uit de eigen omgeving?’

Meer vegetarische en regionale producten

‘Ik ben blij dat iedereen zo enthousiast is. Dat motiveert! Ik ben van plan om meer vegetarisch te koken en we gaan meer producten uit de regio inkopen. Dutch Cuisine inspireert en helpt ons daarbij. Dutch Cuisine is een beweging die onze Nederlandse eetcultuur wil ombuigen. Van een alledaagse keuken naar een creatieve, duurzame en innovatieve keuken met een eigen karakter waar iedereen trots op is. Hun vijf standpunten spreken mij erg aan. Bijvoorbeeld duurzaamheid. We zijn het er allemaal over eens dat we minder vlees moeten eten. Daarom bied ik steeds meer aantrekkelijke vegetarische producten aan en dat werkt! Er wordt meer voor vega gekozen dan voorheen. Ook vind ik dat je duurzaam moet werken. Waarom zou je bijvoorbeeld al om 8 uur ’s morgens de frituurpan aanzetten, als je die pas in de middag nodig hebt. Dat is waanzin!’

X