19 April 2024 | FoodFloor | Leren van andere culturen, over duurzame kook- en bewaartechnieken

Tijdens de FoodFloor op 19 april in het Kernhuis gingen we op ontdekkingsreis in de tijd en over de wereld. Ongeveer 50 mensen ontdekten en proefden verschillende thuis ingemaakte producten en gerechten vanuit internationale keukens. En we hoorden meer over kook- en bewaartechnieken van vroeger en uit andere culturen.

Jacqueline Postma vertelde in haar lezing meer over de geschiedenis van voedsel in Ede. Mensen gingen vroeger op een hele andere manier om met voedsel en dat heeft gevolgen voor de manier van samenleven. Vroeger moesten we wel samenwerken en dus samenleven om te zorgen voor de oogst en het inmaken van voedsel. Ook nog wat korter geleden, voordat iedereen een koelkast had en voordat er grote supermarkten waren, gingen mensen vaker eten halen bij kleine winkeltjes in de buurt. Daardoor was er ook veel meer contact tussen mensen in buurten. Ook waar je woont heeft invloed op de manier waarop je met voedsel omgaat. In de hete woestijn zijn meer voorschriften nodig voor voedselveiligheid en dat zien we vandaag de dag terug in de religies.

Tijdens de korte presentaties vertelde Albina over inmaaktechnieken uit haar cultuur (Oekraiens/Russisch), bijvoorbeeld het pekelen van kip en makreel en het inmaken van groente is daar heel gebruikelijk. Evgenija liet wat zien uit de Macedonische cultuur: het verwerken van de paprika oogst in Ajvar is een hele dag werken met roosteren, pellen en koken. Gezellig buiten met vrienden en familie. Ook Jufko is een bewaartechniek, het drogen van deeg met melk, bloem en eieren. Gerda Budding gaf vanuit haar ervaring als kok in het Westhoffhuis tips om voedselverspilling tegen te gaan en met weinig geld toch gezond te eten. Bieten zijn ondergewaardeerd, maar wel heel gezond en goedkoop. Bij de afsluitende proeverij was dan ook een heerlijk gerechtje met bieten te proeven. En daarnaast gepekelde kip, Ajvar, gepekelde makreel, en nog veel meer lekkere zelfgemaakte hapjes van Albina en Evenija.

De volgende FoodFloor is in juni, schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg ons op social media voor meer informatie.

Aankondiging FoodFloor 19 april:

Van oudsher zijn mensen in Nederland en in de meeste andere culturen gewend om met meer aandacht met hun eten om te gaan dan wij dat nu doen. Dat gebeurde vaak uit zeer praktische overwegingen omdat er geen koelkast/stroom was of omdat bepaalde voedingsmiddelen niet het gehele jaar te verkrijgen zijn. Zo zijn er allerlei conserveringstechnieken ontstaan om toch het gehele jaar goed en lekker te kunnen blijven eten. Denk aan fermenteren, pekelen, wecken of inmaken. Veel culturen kennen ook traditionele gerechten die hoofdzakelijk met deze ingrediënten gemaakt zijn. Denk aan zuurkool, augurken of jam maar ook aan Surinaamse zoute vis, Koreaanse kimchi of Indische atjar. 

Met dit soort ideeën, kooktechnieken en conserveringsmethoden kun je je eigen maaltijden gevarieerder maken én op duurzamere wijze met (seizoens-)producten te werk gaan. Daarnaast is het vaak heel budgetvriendelijk omdat je op een andere manier naar voedsel leert kijken en veel minder weggooit.

Tijdens deze FoodFloor bieden we een podium aan oud-Hollandse en internationale conserveringstechnieken en andere ‘duurzame’ kooktechnieken die iedere thuiskok zelf kan toepassen. Op deze manier wordt koken met een beperkt budget makkelijker en leuker én wordt voedselverspilling tegengegaan.

Op deze avond duiken we met elkaar in de wondere wereld van kook- en bewaartechnieken die thuiskoks wereldwijd gebruiken om eten langer houdbaar te houden.

PROGRAMMA

Programma
19:30   Welkom en introductie
Lezing van Jacqueline Postma, Cultureel antropoloog.
Over kook- en bewaartechnieken uit de gezinskeuken, een reis door de tijd en de wereld. Van internationale perspectieven tot een kijkje in de geschiedenis van thuiskoks in Ede en de Veluwe.
Pauze
20:30  Internationale kook- en bewaartechnieken
Eva-Evgenija Ilieva (Macedonie), Albina Pantschenko (Russisch/Oekraine) en Gerda Budding (Nederland) over hun favoriete kook- en bewaartechnieken
21:30   Proeverij van kleine hapjes en napraten
22:00   Einde avond

Datum: Vrijdagavond 19 April 19:30 – 21:30
Locatie: Kernzaal, Wijkcentrum Kernhuis, Parkrand 60, 6714 GN Ede
BELANGRIJK: Deelname is gratis. U krijgt een aantal dagen vooraf een herinnering. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus mocht u toch verhinderd zijn, dan vernemen we dat graag.

Deel dit bericht via:

Ga naar de inhoud