Anja Kroodsma: ‘Wijkgerichte activiteiten, zoals samen eten in je eigen buurt of dorp, moeten we veel meer stimuleren’

De Voedselraad Ede is opgericht om de gemeente te inspireren en partijen te verbinden als het gaat over gezond en duurzaam voedsel. De Voedselraad bestaat uit inwoners van gemeente Ede met verschillende achtergronden. Anja Kroodsma is lid van de Voedselraad sinds 2021 en daarnaast actief voor Duurzaam Bennekom met ‘Kijkje in de Keuken’ en bij Streekwaar, de vereniging van lokale agro-ecologische producenten in de regio.

Kijkje in de keuken

“Een paar jaar geleden ben ik betrokken geraakt bij Duurzaam Bennekom, een netwerkorganisatie van verschillende duurzame initiatieven. Wij zijn bezig met de pilot ‘Kijkje in de keuken’: iedere maand een interview met een Bennekommer in het Bennekoms Nieuwsblad over eten, koken en lokaal inkopen doen. Het is een variant op de rubriek het ‘Estafettestokje’ dat altijd goed gelezen werd. Iedere maand staat een groente centraal en hebben we een maaltijdtas die je kunt kopen bij de Hoge Born, inclusief recept. We willen hiermee zorgen dat er meer aandacht is voor lokaal en duurzaam voedsel in Bennekom. Eind dit jaar gaan we de aanpak evalueren en plannen maken voor het vervolg. De Universiteit Utrecht is hier ook bij betrokken. Het is erg leuk om te doen, het is een belangrijk thema en zo kom je ook in contact met andere Bennekommers. Dit soort lokale projecten, in je eigen buurt of omgeving, zouden er veel meer moeten komen wat mij betreft.

Buurtinitiatieven

“Ik merk dat mensen meer en meer betrokken zijn bij hun eigen dorp of buurt, ook als het gaat om voeding. Het zou mooi zijn om meer aandacht te hebben voor het stimuleren van wijkgerichte activiteiten, bijvoorbeeld projecten om samen te eten in de eigen buurt. Samen iets ondernemen in de wijk brengt mensen dichter bij elkaar. Een mooi voorbeeld van samen eten is ook het initiatief van Mensa Mensa, een nieuwe basisvoorziening voor betaalbaar goed eten.

Vereniging Streekwaar

“Sinds een aantal jaar ben ik betrokken bij vereniging Streekwaar. Dat is een vereniging van lokale producenten die duurzaam werken in de regio Wageningen, Renkum en Ede. Voor Streekwaar heb ik nu als taak om community vorming te stimuleren en het netwerk te verbreden. We willen de zichtbaarheid van lokaal duurzaam voedsel veel meer bevorderen. We willen Ede hier meer bij betrekken, een lokaal verkooppunt op het Kazerneterrein in Ede zou bijvoorbeeld een aanwinst zijn. In Wageningen zijn de producten van Streekwaar nu al te koop op de zaterdagse Streekmarkt in Wageningen, bij diverse winkels, pluktuinen en boerderijwinkels.

Interesse in voeding

“Ik heb altijd al interesse gehad in voeding, ik heb in Wageningen ‘Voeding van de Mens’ gestudeerd en ben werkzaam geweest op het terrein van de gezondheidsbevordering en preventie. Later ben ik een andere kant op gegaan en ben ondernemer geworden. Maar nadat ik mijn bedrijf verkocht had, zocht ik een onderwerp dat ik belangrijk vond, waar ik mijn tijd aan zou willen besteden en waar ik (nieuwe) mensen zou ontmoeten.  Zo ben ik als vrijwilliger bij Streekwaar terechtgekomen en zijn we als gezin lid geworden van de Zelfoogstgroentekwekerij de Nieuwe Ronde op de Eng.  Streekwaar is een leuke club, het zijn allemaal energieke en bevlogen mensen die iets willen bereiken, erg inspirerend om mee samen te werken.

Voedselraad

“De Voedselraad is voor mij belangrijk om te zorgen dat de stem van een grote groep inwoners die nog niet actief bezig is met voedsel ook gehoord wordt. De Voedselraad zou ook een rol moeten hebben in het betrekken van de buitendorpen en het stimuleren van wijkgerichte activiteiten. Meer samenwerking tussen initiatieven, maar ook tussen thema’s vind ik belangrijk. Voor mij is het een belangrijke uitdaging om alle initiatieven die er zijn te verbinden en te versterken. Ede en Wageningen zouden ook meer met elkaar in contact moeten zijn. In Bennekom zitten we letterlijk tussen beiden in.

Gemeente Ede

“Voor de gemeente Ede hoop ik echt dat er meer aandacht en ruimte komt voor de lokale duurzame producenten en lokale initiatieven. Er zou een ‘Ede Food Centre Experience’ moeten komen in plaats van een ‘World Food Center Experience’. Het burgerinitiatief om dat te stimuleren vond ik fantastisch. Maar hoe dat in de praktijk uit gaat pakken? Ik hoop dat boeren inderdaad een serieuze kans krijgen.

“Een voorbeeld van waar het nu misgaat is dat op het WFC-terrein  een Amsterdamse bierbrouwerij de rechten heeft op verkoop van bier. Terwijl in Wageningen Stadsbrouwerij Wageningen heerlijke bieren maakt die ze zelf ambachtelijk brouwen met lokaal geteelde granen. Het is een krachtig voorbeeld van een lokaal circulair systeem: de granen komen van de akkers dichtbij en het wordt hier gedronken. Het verhaal van het productieproces klopt helemaal en het is ook te combineren met een bezoek aan de brouwerij en een proeverij. Wat mij betreft zou de gemeente Ede echt een actief beleid moeten hebben om lokale producten uit de regio te promoten, niet alleen met woorden maar ook met daden door ruimte te geven aan de lokale producenten.

Interesse om mee te doen met Kijkje in de Keuken? Zie www.duurzaambennekom.nl. Op de website www.streekwaar.nl vind je meer informatie over lokale duurzame producten en producenten.

‘In gesprek met de Voedselraad’ op 8 november

Op 8 november om 19.30 uur is er een speciale bijeenkomst van de Voedselraad in publieksboerderij De Proosdij: ‘In Gesprek met de Voedselraad’. Iedereen is welkom om mee te praten. Het thema: hoe gaan we samen zorgen dat gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen in Ede bereikbaar wordt? Aanmelden kan via eetbaarede.nl/gesprekvoedselraad.

.

Deel dit bericht via:

Ga naar de inhoud