‘Als school geven we graag het goede voorbeeld, daarom hebben we onder andere een ‘gezonde avondvierdaagse’

Een van de eerste stappen die de Prins Floris school heeft gezet op hun weg naar ‘Gezonde School’ is de gezonde Avondvierdaagse. Dat beviel goed en in nauw overleg met ouders en leerkrachten, wordt nu ook gesproken over traktaties, drinken en wat te doen als er een keer een feestje is.

Alette Burghout is sinds drie jaar directeur op deze school. “Als je je bezig gaat houden met gezonde voeding op school, is dat iets heel anders dan andere onderwerpen waar je je als school mee bezig kunt houden. Ouders zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor wat de kinderen eten, bijvoorbeeld als het gaat om traktaties of lunch. Als je iets wilt stimuleren, moet je ook het goede voorbeeld geven.”

Avondvierdaagse

“De avondvierdaagse de één van de eerste activiteiten nadat we als school begonnen waren met het gezonde school traject. De avondvierdaagse wordt bij ons georganiseerd door ouders, maar het eten voor de pauze wordt door ons geregeld. Omdat we als school het goede voorbeeld willen geven hebben we er voor gekozen in de pauze appels, bananen, ontbijtkoek en een waterijsje uit te delen. En als drinken alleen flesjes water. De kinderen namen zelf wel snoep mee, dat hebben we vrij gelaten.”

Gezonde school

“We zagen als team dat er wel grote traktaties werden uitgedeeld. Het viel nieuwe collega’s ook op dat er bijvoorbeeld met snoep werd beloond bij activiteiten op school en dat er niet zoveel aandacht was voor gezond eten. Als team hebben we besloten hier iets aan te doen. Onze aftrap als ‘gezonde school’ was het invoeren van vier fruitdagen en één ‘kiesdag’, waarop kinderen meenemen wat ze willen. Bij de start van 2022 voerden we het in en kregen de kinderen allemaal symbolisch een appelsnijder. Dat liep allemaal prima, we kregen geen negatieve reacties. Wat we wel geregeld hebben is dat er altijd fruit op school aanwezig is. Als een kind geen fruit bij zich heeft, kunnen de kinderen iets van ons krijgen.”

Goede voorbeeld geven

“Een streng voedselbeleid past niet bij ons, bleek na overleg met de ouderraad, medezeggenschapraad en leerlingenraad. Wij willen als school motiveren, stimuleren en het goede voorbeeld geven. Waar we dus op letten is dat we zelf ook gezond eten regelen, voor bijvoorbeeld een paaslunch of Sinterklaas. Voor traktaties willen we een traktatieboek gaan maken, om zo ouders te inspireren om gezonde en kleinere traktaties mee te geven.”

Coöperatief traject

“We vinden het belangrijk om de ouders te betrekken want hoe ouders reageren is heel wisselend. De ene ouder vindt het betuttelend en de andere ouder wil dat je nog verder gaat door bijvoorbeeld traktaties helemaal af te schaffen.”

“We blijven in gesprek met iedereen, we hebben hier een coöperatief traject van gemaakt. Het proces hebben we samen doorlopen en steeds sta je weer voor nieuwe keuzes. Een verrassing voor mij in dit traject was  dat ik vaak hoorde dat het bij onze school past om nog wel een feestje te kunnen vieren. Dat doen we dus, maar we geven de kinderen mee dat je dat ook wat gezonder kunt doen door bijvoorbeeld kleinere hoeveelheden uit te delen.”

Toekomst

“Gezondheid, en dus gezond eten, is een één van de basisvoorwaarden om goed te kunnen leren. Je gezondheid is mede bepalend voor hoe goed je in je vel zit, voor je levensgeluk. Voor mij is het een onderdeel van het beste voorhebben met de kinderen. Het is basisonderwijs en dit is een basis die ik ze graag wil meegeven. We willen ook dat de kinderen zich bewust worden van hun plek in de maatschappij. We willen vaker aandacht voor afval verminderen, hergebruik, dat soort zaken. Hoe we nu leven geeft problemen, daar moeten we onze leerlingen op voorbereiden.”

Tips voor andere scholen

“Wat hier heel goed heeft gewerkt is iedereen laten meedenken en iedereen een kans te geven een mening te hebben. Natuurlijk krijgt niet iedereen zijn of haar zin, maar het traject loopt zo soepeler. We zijn dit traject samen ingegaan maar het eind punt is niet duidelijk. We zijn nog steeds in gesprek en houden aandacht voor alle aspecten die passen bij een gezonde school.”

 “Via de subsidie voor het gezonde school traject hebben we uren voor een gezonde school coördinator. Via de subsidie ‘Jong Leren Eten’ hebben we geld en plannen voor een verrijdbare keuken. Een verrijdbare keuken kunnen we heel goed gebruiken, dan kunnen we ook buiten bij de moestuinen direct koken en in de winter ook binnen gezond eten klaarmaken. Deze subsidie is niet ingewikkeld aan te vragen, dus dat zou ik zeker aanraden aan andere scholen die willen starten met een gezonde school traject.”

X