Eerste oogst van de Neder Banaan bij de Mauritskazerne

In de kas bij het World Food Center zijn de eerste ‘Nederbananen’ geoogst. Gert HJ Kema van de Wageningen University & Research had de eer de eerste tros de oogsten.

Bananen zijn de populairste fruitsoort ter wereld én een belangrijke voedselbron voor meer dan 400 miljoen mensen in tropische landen. Bovendien verdienen wereldwijd tienduizenden mensen hun inkomen met het telen van bananen. Ziektes zoals de Panama Disease en Black Sigatoka vormen echter een grote bedreiging voor de toekomst van de banaan. Er zijn steeds meer chemische bestrijdingsmiddelen nodig om bananen te telen. Dat is slecht voor het milieu. Bovendien is de kans groot dat de schimmels uiteindelijk ongevoelig worden voor de pesticiden. Daarom is Neder Banaan op een missie om de banaan te redden.

Neder Banaan doet in de eerste Nederlandse bananenkas onderzoek naar een nieuwe teeltmethode van bananen. De kennis die we daarbij opdoen, delen we met bananenboeren over de hele wereld. Ondertussen innoveren we erop los. Want als we de banaan en de reststromen van de bananenplant beter benutten, maken we de wereld duurzamer en verspillen we minder voedsel!

Neder Banaan werkt samen met Wageningen University & Research (WUR). Je ziet daarom regelmatig wetenschappers en studenten rondlopen in onze bananenkas. Het onderzoek naar duurzame bananenteelt staat onder leiding van Gert Kema, buitengewoon hoogleraar Tropische Fytopathologie aan de WUR.

Zie www.nederbanaan.nl.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X