Definitief advies Voedselraad Eiwittransitie

De Voedselraad heeft zich de eerste helft van 2021 bezig gehouden met het thema Eiwittransitie. Eiwittransitie draait het om het verminderen van de vleesconsumptie onder andere door het eten van andere eiwitten (insecten, krekels) of plantaardige eiwitten. Plantaardige eiwitten die daarvoor heel geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld schimmels en paddenstoelen, bonen zoals soja, erwten. lupine en linzen, zaden zoals zonnebloemen, en bijvoorbeeld zeewier en algen.

Vleesvervangers zijn nu nog vaak op basis van soja en erwten die uit het buitenland worden geïmporteerd, er wordt daarom volop geëxperimenteerd met de lokale productie van lupine, gele erwt, veldbonen en zelfs soja. Wageningen Universiteit speelt hierbij een belangrijke rol.

Vleesvervangers maken maar een klein gedeelte uit van de Nederlands markt, maar die markt groeit wel heel hard, zo’n 25% per jaar. Steeds meer mensen zien het belang van het verminderen van de vleesconsumptie en bedrijven spelen daar op in. Tegelijkertijd moeten veel consumenten nog bewust worden van de noodzaak om minder vlees te eten. Consumentengedrag is daarom ook een belangrijk thema binnen de eiwittransitie.

Eiwitransitie is onder meer noodzakelijk om de klimaatdoelen te halen (vermindering CO2 uitstoot), de uitstoot van stikstof te reduceren en om de groeiende wereldbevolking van voldoende gezond voedsel te voorzien. Er wordt al veel bereikt als er een omslag komt van het gemiddelde eetgedrag van 60 % dierlijk / 40% plantaardig naar 40 % dierlijk / 60 % plantaardige eiwitten in het dagelijkse voedingspatroon

De Voedselraad heeft een aantal zaken in kaart gebracht, gesprekken gevoerd met lokale partijen en heeft op basis daarvan een aantal adviezen opgesteld voor de gemeente.

  1. Zorg voor meer kennis over het koken met alternatieve eiwitten. Organiseer bijvoorbeeld kookworkshops, maak lespakketten voor scholen, of organiseer wedstrijden.
  2. Zorg dat minimaal 60% van het voedselaanbod plantaardig is, bijvoorbeeld door dat bij evenementen te stimuleren via vergunningen.
  3. Geef als gemeente het goede voorbeeld door in de kantine en bij bijeenkomsten van de gemeente te zorgen voor 60% plantaardig aanbod.
  4. Zorg dat er wordt samengewerkt om bijvoorbeeld meer vraag naar plantaardige voeding te stimuleren of nieuwe producten te verkopen. Gebruik de bestaande netwerken en benoem een kartrekker.
  5. Zorg dat lokale producenten en verwerkers van plantaardige eiwitten makkelijk hun producten kunnen laten proeven aan consumenten, bijvoorbeeld een proeverij op de markt, vouchers, een jaarlijks plantaardig evenement, pop-up restaurant, etc.
  6. Probeer samen met lokale producenten en aanbieders een uniek, lokaal en verleidelijke lekkernij te ontwikkelen die mede als visitekaartje bij een groot aantal cafés en restaurants op de menukaart komt te staan. Denk bijvoorbeeld aan een kroket of saucijzenbroodje met een vulling van oesterzwammen of lupine.
  7. Publiceer positieve verhalen via EetbaarEde, EdeStad en EdeTV , zodat bewoners bewust worden gemaakt en veelvuldig kennis maken met alternatieve plantaardige eiwitten. Kijk bijvoorbeeld ook eens op eetbaarede.nl/eiwittransitie/

Lees meer op eetbaarede.nl/voedselraad

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X