Online FoodFloor 29 juni ‘Ede verleiden tot plantaardig eten’

Hoe gaan we Edenaren verleiden om meer plantaardig te eten? Hoe zorgen we er voor dat plantaardig eten verleidelijk, lekker en aanwezig is zodat steeds meer Edenaren kiezen voor plantaardig voedsel en ‘groene’ eiwitten? Dat is het thema van de online FoodFloor van dinsdagavond 29 juni om 19.00 uur. Als je graag wil dat er in Ede meer leuke, lekkere en toegankelijke mogelijkheden zijn om plantaardig, duurzaam of vegan te eten, kom dan vooral meedenken en meepraten!

Voedselraad

De online FoodFloor eiwittransitie wordt georganiseerd als onderdeel van het programma van de Voedselraad. De Edese Voedselraad is momenteel bezig met het thema Eiwittransitie. De Voedselraad gaat in kaart brengen wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn in onze regio op dit gebied en hoe de eiwittransitie in de regio kan worden gestimuleerd. Op de online FoodFloor willen we zo veel mogelijk ideeen bij elkaar brengen zodat de Voedselraad een goed advies kan opstellen voor de gemeente Ede.

Programma

Eerst luisteren we naar de bevindingen van de Voedselraad en reflecties daarop door:

  • Hans Dagevos – Consumptiesocioloog aan de WUR
  • Kai Pruiksma – Project Manager bij Foodvalley NL
  • Giel Dons – Eigenaar DONS catering en Pickleshop Watinhetvatzit

Vervolgens is er ruimte voor gesprek met de aanwezigen. We zijn benieuwd naar jullie inbreng en ideeën,  maar je bent natuurlijk ook welkom om mee te luisteren en je te laten inspireren!

Eiwittransitie

Eiwittransitie draait het om het verminderen van de vleesconsumptie onder andere door het eten van andere eiwitten (insecten, krekels) of plantaardige eiwitten. Plantaardige eiwitten die daarvoor heel geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld schimmels en paddenstoelen, bonen zoals lupine, soja, erwten en linzen, zaden zoals zonnebloemen en bijvoorbeeld zeewier en algen.

Vleesvervangers zijn nu nog vaak op basis van soja en erwten die uit het buitenland worden geïmporteerd, er wordt daarom volop geëxperimenteerd met de lokale productie van lupine, gele erwt, veldbonen en zelfs soja. Vleesvervangers maken maar een klein gedeelte uit van de Nederlands markt, maar die markt groeit wel heel hard, zo’n 25% per jaar. Steeds meer mensen zien het belang van het verminderen van de vleesconsumptie en bedrijven spelen daar op in. Tegelijkertijd moeten veel consumenten nog bewust worden van de noodzaak om minder vlees te eten en blijft verandering in consumentengedrag nog achter.  Consumentengedrag is daarom ook een belangrijk thema binnen de eiwittransitie.

Voedselraad in Ede

Om de kwaliteit van het voedselbeleid van de gemeente Ede op een nog hoger niveau te brengen en te houden is er in de gemeente Ede sinds 2018 een Voedselraad. De Voedselraad wordt vanaf 2020 georganiseerd door Stichting Smaakstad Ede. De Voedselraad bestaat uit inwoners van Ede en geeft de gemeente Ede gevraagd en ongevraagd advies.

Aanmelden

Wil je meer weten over de eiwittransitie of meedenken over het stimuleren van verleidelijk plantaardig eten in Ede, meld je dan aan voor de online FoodFloor 29 juni om 19.00 uur, aanmelden kan via info@foodfloor.nl.

Plantaardig eten in Ede

Kijk ook eens bij deze plantaardige initiatieven in Ede

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X