Nieuw thema Voedselraad: Eiwittransitie

De Voedselraad is momenteel bezig met het thema Eiwittransitie. De Voedselraad gaat in kaart brengen wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn in onze regio op dit gebied, welke belemmeringen initiatieven tegenkomen en hoe de eiwittransitie in de regio kan worden gestimuleerd. Deze analyse zal leiden tot een advies aan gemeente Ede. De Voedselraad nodigt mensen uit de regio die actief zijn binnen dit thema uit om hierover mee te praten op de online bijeenkomst op dinsdagmiddag 20 april.

Eiwittransitie

Eiwittransitie draait het om het verminderen van de vleesconsumptie onder andere door het eten van andere eiwitten (insecten, krekels) of plantaardige eiwitten. Plantaardige eiwitten die daarvoor heel geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld schimmels en paddenstoelen, bonen zoals soja, erwten en linzen, zaden zoals zonnebloemen en lupines, en bijvoorbeeld zeewier en algen.

Vleesvervangers zijn nu nog vaak op basis van soja en erwten die uit het buitenland worden geïmporteerd, er wordt daarom volop geëxperimenteerd met de lokale productie van lupine, gele erwt, veldbonen en zelfs soja. Wageningen Universiteit speelt hierbij een belangrijke rol.

Vleesvervangers maken maar een klein gedeelte uit van de Nederlands markt, maar die markt groeit wel heel hard, zo’n 25% per jaar. Steeds meer mensen zien het belang van het verminderen van de vleesconsumptie en bedrijven spelen daar op in. Tegelijkertijd moeten veel consumenten nog bewust worden van de noodzaak om minder vlees te eten. Consumentengedrag is daarom ook een belangrijk thema binnen de eiwittransitie.

Edese initiatieven

Samen met onder andere de volgende Edese initiatieven zullen we brainstormen hoe we in Ede de overstap kunnen maken van vlees naar meer duurzame groene eiwitten: Miss Beanie, Urban Funghi, Microgreens Holland, Lekker Lupine, Anouks kookboek, Catering van den Akker.

De online bijeenkomst is op 20 april om 16.00 uur, wil je meepraten over dit thema, meer informatie en opgeven kan via email bij info@hildaweges.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X