Boerenkool pesto

Recept van Miss Beanie, pesto van boerenkool:
“Ik eet ‘m in de groene smoothie, in de boerenkoolpancakes, in noedelsoep, boerenkoolsalade (zo lekker met tahin en zoete aardappel!), groentechips, of wat dacht je van een Indiase curry met boerenkool? En daarom ben ik maar wat blij dat we boerenkool in onze moestuin hebben!

Ik maak regelmatig pesto’s van diverse groenten. Want de originele kennen we natuurlijk met basilicum, maar hij is ook lekker met rucola, eetbare onkruiden zoals brandnetel en paardenbloem, met spinazie of een mix aan kruiden. Maar deze maak je dus met deze groene gekrulde krachtpatser: de boerenkool. En het handige is: je hoeft de boerenkool niet te koken vooraf!

Voor een grote portie

(voordeel: makkelijker te pureren in blender/molentje)

  • 50 gram verse boerenkool
  • 60 gram walnoten
  • 10-12 takjes basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 3 tbsp olijfolie
  • stukje ingemaakte citroen (25 gram) *)
  • snuf zout, snuf peper
  • 2-3 tbsp water

Voor een kleine portie

(Deze porties zijn vaak te klein voor de blender/staafmixer. Met een hakmolen – dat als accessoire bij je staafmixer zit – zal het goed werken. Of doe een work-out en gebruik je vijzel!)

  • 25 gram verse boerenkool
  • 30 gram walnoten
  • 6-8 takjes basilicum
  • ½ teentje knoflook
  • 1,5 tbsp olijfolie
  • stukje ingemaakte citroen (12 gram) *)
  • snuf zout, snuf peper
  • 1,5 tbsp water

*) Ingemaakte citroenen koop je bij de Turkse supermarkt en sommige toko’s. Heerlijk in (vegan) gerechten! Kan je dit echt niet vinden? Gebruik dan een biologische verse citroen, gebruik de schil en het vruchtvlees, maar niet het witte velletje ertussen in verband met de bittere smaak, of gebruik citroensap.

Aan de slag

  • Rooster de walnoten in de koekenpan
  • Pureer alle ingrediënten toe in het hakmolentje

Kijk voor meer foto’s, tips en houdbaarheid op de site van Miss Beanie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X