Seizoensrecept: knolselderij steaks

Een lekker recept van de site van Miss Beanie met een seizoensgroente die overal in de regio te verkrijgen is: knolselderij!

Knolselderij steak

Knolselderij is heerlijk in de erwtensoep of als pureetje. Maar wist je dat je er ook een heerlijke vegan versie van steak van kunt maken, de knolselderijsteak!

Door het roosteren ontstaat er een heerlijke diepe smaak en carameliseren de randen een beetje. Wie houdt daar niet van! De toevoeging van heel veel kruiden maken van de knolselderij een prima smakelijke vleesvervanger. Zorg dus dat je echt veel peper en salie gebruikt als tegenhanger van de zoete smaak die knolselderij zelf heeft. Resultaat? Kruidig, vol van smaak en een fijne bite.

Wat heb je nodig:

  • 1 knolselderij (of een gedeelte)
  • 3 a 4 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels citroen sap
  • héle flinke snuf peper
  • snuf (zee)zout
  • 20 verse of gedroogde salieblaadjes per halve knolselderij (meer mag altijd!)

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor: 200 graden
  • Verwijder de buitenkant van de knolselderij
  • Snij plakken van ca. 2-2,5 centimeter, het mogen best flinke plakken zijn!
  • Hak de salieblaadjes of maak fijn in een vijzel en mix dit in een kommetje met de olie, citroensap, peper en zout. Let op: de peper is een belangrijk ingrediënt in dit recept. Niet te zuinig dus.
  • Leg de plakken knolselderij op een bakplaat
  • Bestrijk de plakken knolselderij met de saliemarinade, hoe meer hoe beter!
  • Bak de knolselderij steaks gedurende ca. 20-25 minuten gaar.

Iedere oven werkt anders dus check na 20 minuten de steak. Hou ‘m beetgaar: we hebben een bite nodig! Proef desnoods een stukje en bepaal hoelang de knolselderijsteak nog nodig heeft.

De knolselderijsteaks zijn warm en koud lekker.

Variatie: kruiden of borrelhapje

Je kunt natuurlijk altijd nog meer smaakmakers toevoegen! Denk aan gehakte knoflook, oregano, rozemarijn, etc.. Of voeg een beetje (gerookte) paprikapoeder toe.

Wil je nog meer crunch van het saliekorstje? Voeg dan wat paneermeel toe aan de marinade, en nog wat extra olie.

Je kunt ook heerlijke borrelhapjes maken met precies dezelfde ingrediënten: snij in plaats van plakken dan blokjes van 2,5 cm. Marineer met dezelfde kruiden en houd dezelfde oventijd aan. Prikkertje erin en proosten maar!

Benieuwd wat de voedingswaarde is van de knolselderij steak? Bekijk dan de site van Miss Beanie die daar meer informatie over heeft!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X