Recept van Miss Beanie: Chili sin Carne

Het is deze week nationale ‘Week zonder vlees’, doe je daaraan mee? Miss Beanie heeft in ieder geval een heerlijk recept waar geen vlees of vis aan te pas komt! Een heel lekker recept, een stoofpot vol van smaak, waarin niemand het vlees mist.

Kruiden: hoe meer hoe beter

Miss Beanie is een enorme kruidenfan; of het nu om gedroogde of verse kruiden gaat. Kruiden geven je eten smaak en leveren zo’n mooi aandeel aan je benodigde nutriënten! Niet voor niets bestonden onze medicijnen grotendeels) uit kruiden- en plantenextracten dan nu. Je kunt dus lekker losgaan met dit recept; goed voor de smaakpapillen en goed voor je lijf en welbevinden!

Dus schrik vooral niet van de lange lijst kruiden: het meeste heb je waarschijnlijk wel in huis – en zo niet: een goede reden om deze in te slaan! En weet dat je er veel baat bij gaat hebben; je smaakpapillen en je lijf zullen je dankbaar zijn.

Je hebt nodig

voor 4 personen

  • 3 middelgrote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 stengels bleekselderij
  • 200-250 gram wortelen/winterpeen
  • 3 paprika’s (geen groene)
  • 3 cm verse gember
  • bos koriander
  • 6-8 grote rijpe tomaten
  • 500 gram (reeds gekookte) pronkbonen (of andere bonen naar keuze)
  • 500 ml water
  • flinke scheut olijfolie
  • 2 volle dessertlepels gemalen komijn
  • 1 dessertlepel gemalen koriander
  • 1 dessertlepel keltisch zeezout
  • 1 dessertlepel cacao
  • 1 dessertlepel Ceylonkaneel
  • 2 dessertlepels paprikapoeder
  • ½ theelepel gerookte paprikapoeder
  • flinke snuf peper
  • 1-2 chilipepers
  • 2 eetlepels balsamicoazijn

Aan de slag

  • Hak de groente, knoflook, uien en chilipepers
  • Hak de steeltjes van de koriander fijn, en hou de blaadjes apart
  • Hak de gember zo fijn mogelijk. De schil hoef je overigens niet te verwijderen
  • Verhit olie in de pan en voeg de uitjes, wortel en selderij toe, fruit gedurende 8 minuten op medium vuur
  • Voeg alle droge kruiden toe en de rest van alle gehakte groente en smaakmakers en de gehakte koriandersteeltjes. Behalve de tomaten
  • Wordt de inhoud te droog? Voeg een scheutje water toe en blijf regelmatig roeren
  • Voeg de tomaten en het water toe. Plaats het deksel op de pan en laat op een laag vuurtje gedurende 45-60 minuten sudderen.
  • Roer regelmatig door en voeg water toe indien nodig. Laat het vooral niet te droog worden!
  • Voeg vlak voor het opdienen de balsamicoazijn en de korianderblaadjes toe en serveer eventueel met rijst. Met tortillachips en guacamole is populair bij Miss Beanie!

Een dagje in de koelkast bewaren maakt deze stoofpot alleen nog maar lekkerder. Benieuwd naar meer lekkere recepten van Miss Beanie? Kijk op www.missbeanie.nl.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X