Coöperatie Burgerboerderijen van start in Wageningen

Coöperatie Burgerboerderijen van start in Wageningen

burgerboerderijenIn Wageningen is de eerste Burgerboerderij opgericht ‘De Bekoring’. Deze boerderij richt zich op het produceren van lokale granen voor brood. De eerste broden zijn gemaakt van lokaal geproduceerde tarwe (uit Arnhem) en het geherintroduceerde Veluws Kruiprogge (uit Wageningen). De receptuur staat nog niet vast, daar kunnen proefabonnees in de eerste maanden van 2019 mee aan het werk door feed back te geven aan de lokale bakkers die het brood gaan bakken, waaronder bakker Stroop uit Wageningen.

Burgerboerderijen is een initiatief van platform BB4Food. Zij willen dat burgers niet alleen een langdurig commitment aangaan met “hun” boeren in het bestellen van producten, maar ook financieel participeren in een maatschappelijk gezond voedselsysteem. Burgerboerderijen worden vormgegeven allereerst in de regio FoodValley/Veluwezoom. In de regio FoodValley/Zuid-Veluwe wordt rondom graan samengewerkt.

Stichting BB4Food heeft als doel 10.000 burgers en 100 boeren in 10 regio’s aan elkaar te verbinden via gezonde producten voor een eerlijke prijs.  BB4Food is een platform dat wil dat burgers, boeren, organisaties en onderwijsinstellingen gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen voor een Maatschappelijk Gezond Voedselsysteem.

In het plan worden naast burgers ook boeren lid van de coöperatie. Zij kunnen dan investeringen laten financieren door de Cooperatie Burgerboerderijen en daarmee (een deel) van hun oogst of producten afzetten. Burgers zien dan het effect van hun bestellingen en participaties waarmee bijvoorbeeld maisvelden en paardenweiden veranderen in wuivende graanvelden. Ze weten weer waar hun brood vandaan komt en gebakken wordt. Lokale bakkers worden ophaalpunten van het brood. Op termijn kan een mand met streekproducten van de boerenleden bij de burgerleden aan huis afgeleverd worden.

Zie voor meer informatie https://burgerboerderijen.nl/