Eerste Tiny Food Forest op basisschool in Ede op 30 november

groene wielSpelenderwijs leren waar voedsel vandaan komt in het voedselbos midden op het schoolplein. Leerlingen van basisschool Panta Rhei in Ede planten vrijdag 30 november 2018 het eerste Tiny Food Forest van Nederland op hun schoolplein, samen met IVN Natuureducatie en gemeente Ede. Een Tiny Food Forest is een voedselbos ter grootte van een tennisbaan. Alle 47 verschillende soorten bomen, struiken en kruiden in het minivoedselbos zijn deels of helemaal eetbaar.

Het concept voor het Tiny Food Forest komt voort uit de groeiende vraag naar voedselbossen. IVN is momenteel bezig om 100 Tiny Forests aan te leggen in Nederland. ‘Kan daar geen voedselbos-variant van gemaakt worden?’, was de vraag. Het Tiny Food Forest in Ede is een pilot waarin IVN samenwerkt met voedselbos-expert Xavier San Giorgi. De komende drie jaar wil IVN tien minivoedselbossen aanplanten samen met gemeenten en provincies om te onderzoeken wat een Tiny Food Forest succesvol maakt.

Bij het zoeken naar een pilotlocatie diende de gemeente Ede zich al snel aan. Wethouder Leon Meijer van de gemeente Ede: ‘Gezond en duurzaam geproduceerd voedsel, dat is een speerpunt voor Ede. Als één van de eerste gemeentes in Nederland brengen we dit in de praktijk in de vorm van een Tiny Food Forest. Dit is een prachtige plek waar kinderen de verbinding met voedsel maken: hoe groeit het, hoe proeft het, hoe ziet het er ‘in het wild’ uit. Een heel mooie aanwinst voor Ede die ons een stap dichterbij onze ambitie brengt, voedselvaardige inwoners.’

Eveline van Oudbroekhuizen, projectleider IVN Het Groene Wiel: ‘Kinderen leren spelenderwijs waar voedsel vandaan komt en dat het ook anders kan dan de monocultuur landbouw. Straks staat midden op het schoolplein een Tiny Food Forest vol heerlijke bessen, eetbare kruiden en zoet fruit. Van tegelwoestijn naar eetbaar schoolplein.’

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X