Wild & Gevogelte Brinkhorst

Al zo’n dertig jaar is W&G (wild & gevogelte) Brinkhorst gevestigd in De Klomp. Maar het bedrijf is ontstaan in 1954 op het huidige Museumplein in Ede. Daar begon vader Brinkhorst een kleine poelierszaak. Inmiddels hebben twee zoons, Wilco en Victor Brinkhorst, het familiebedrijf overgenomen: W&G Brinkhorst in De Klomp en in Best.

Van oudsher is de poelier specialist in kip, kalkoen, wild en gevogelte. Het Veluwse wild zoals edelhert, zwijn, ree, fazant en houtduif kwam dan ook bij de poelier terecht. W&G Brinkhorst is nu al bijna 60 jaar de specialist in kip, kalkoen, wild en gevogelte voor foodprofessionals in heel Nederland. Zoons Victor en Wilco Brinkhorst geven tegenwoordig leiding aan het Veluws familiebedrijf. Wilco in De Klomp en Victor leidt de locatie in Best. “Ze zijn Edenaren in hart en nieren” vertelt Marco Kornegoor, marketingmanager van W&G Brinkhorst.

Food Valley helpt vooruit

“We zijn gevestigd in de regio FoodValley. Je merkt dat de mentaliteit van medewerkers in deze omgeving goed is. Onze medewerkers zijn gemotiveerde vakmensen”, vertelt Marco. “Daarnaast is er vanuit de FoodValley veel stimulans om kennis te ontwikkelen. De overheid is hier actief, waardoor wij meedenken en inspelen op nieuwe ontwikkelingen. We worden gestimuleerd om ook buiten ons eigen straatje te kijken, waardoor we als ondernemers in deze regio veel samenwerken met andere ondernemers. We werken bijvoorbeeld veel samen met streekleveranciers, zoals Ecofields (kalfsvlees) en Remeker (kaas). Deze mooie producten verwerken we in onze eigen producten.”

Prachtige achtertuin

“Als wild & gevogelte specialist hebben we natuurlijk een prachtige ‘achtertuin’; De Veluwe. In Nederland, en dus ook op De Veluwe wordt gejaagd voor wildbeheer. De overheid bepaalt hoeveel ruimte er is voor wild en op basis daarvan wordt een gezonde wildstand behouden. Voor de edelherten houdt dit bijvoorbeeld in dat zo’n 30% bejaagd mag worden. Met dit aantal kan niet voorzien worden in de totale wildbehoefte van heel Nederland. Dat maakt het vlees exclusief en bijzonder voor restaurants die het bij ons afnemen.”

Exclusief vlees met een goed verhaal

“Edese horeca zetten graag wild van de Veluwe op hun kaart. Gasten krijgen graag het verhaal bij hun gerecht en daarnaast is er behoefte aan een duidelijke herkomst. Restaurants willen natuurlijk ook iets bijzonders bieden. Als chef in de gemeente Ede kun je het wild ook gewoon niet dichter bij huis krijgen dan van de Veluwe!”

Wild beleven

“Wat zo mooi is aan Ede is dat we zelf dit Veluwse wild in onze ‘achtertuin’ kunnen beleven. Ga bijvoorbeeld eens met Natuurcentrum Veluwe naar de wildkansel”, raadt Marco aan. “Dan krijg je het verhaal van de boswachter en leer je wild te begrijpen. Je kan de dieren zien en komt erachter hoe indrukwekkend edelherten zijn. Sowieso moet je dat gewoon een keer gedaan hebben als je in Ede woont!”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X