Verantwoord frietje bij ‘t Pakhuis

Een verantwoord frietje? Daar maken ze bij ’t Pakhuis in De Klomp heel serieus werk van. Eigenaar Syl Lammers wilde het graag anders doen dan anderen. Daarom zette hij zijn bedrijf zo verantwoord mogelijk neer. Zo rijden de bedrijfsauto’s elektrisch. “Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee, want door de nieuwe technieken hebben deze auto’s veel minder dure reparaties nodig.”

De producten van ’t Pakhuis komen zoveel mogelijk van lokale leveranciers. “Er zaten zoveel schijven tussen de fabrikant en de cafetaria, dat je totaal het overzicht kwijtraakt”, vertelt Syl. “En die fabrikanten moeten hun product steeds goedkoper maken, dus ze stoppen er allerlei rommel in. Fabrieken willen vooral massa wegzetten. Ik ben juist het kleine weer gaan opzoeken, want ik wilde dat patroon doorbreken.

Regionaal inkopen

We kopen onze aardappels van een familiebedrijf in de buurt. De kaas halen we ook uit de omgeving en de wijn komt van de Veluwe. We kopen het liefste zo regionaal mogelijk in. We zijn veel bezig met verantwoord inkopen. In het duurzame element zijn we wel een beetje doorgeslagen.”

ReFood

Etensresten van de borden gaan dus ook niet zomaar in de vuilnisbak. “Onze klanten houden wel van grote porties”, zegt Syl. “Maar ja, die krijgen ze niet altijd op. We wilden wel dat er iets goeds met ons afval zou gebeuren. Een tijdje geleden benaderde ACV ons. Zij kwamen met het idee van ReFood: we verzamelen onze etens- en zelfs drankresten in een container.”

Van afval naar brandstof

ReFood haalt de container met etensresten op en brengt ze naar de centrale. In de vergistingstank van de biogasinstallatie zetten micro-organismen de koolhydraten, eiwitten, en vetten eerst om in suikers en vetzuren door middel van hydrolyse. Miljoenen bacteriën zetten de suikers en vetzuren verder om in azijnzuur en uiteindelijk in biogas, dat meestal uit meer dan 65% methaangas bestaat. In speciale generatoren wordt het methaangas gebruikt om stroom en warmte te produceren. “Van 150 liter afval heeft een gemiddeld gezin een week elektriciteit.”

Stank

Het werken met de ReFood-container was wel even wennen. “In het begin hadden we de hele container gewoon midden in de keuken staan. Na een paar dagen gaat dat natuurlijk vreselijk stinken. Daarom hebben we nu een hele handige paardenemmer naast de keukendeur hangen. Onze medewerkers lopen daar altijd met de afgeruimde borden langs. Ze kunnen dus meteen de resten in de emmer gooien. Ook van de buffetten die we verzorgen, nemen we alle resten mee. Daar leren we van: hoeveel moeten we serveren, wat blijft er steeds over? We gooien niet graag eten weg. De inkoop kost ons geld, dus eigenlijk gooien we gewoon geld weg. We zijn daarom heel blij dat er nu iets goeds gebeurt met het eten dat we toch moeten weggooien.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X