Vallei Boert Bewust

Hoeveel eieren legt een kip per week? Hoeveel melk geeft een koe eigenlijk per dag? Veel mensen weten het antwoord op deze vragen niet zomaar. Familie Jansen uit Lunteren laat scholieren en andere belangstellenden graag zien waar hun eten vandaan komt. “Als een klas bij ons is geweest, willen alle kinderen boer worden”, lacht Herman Jansen. Wat drijft dit hardwerkende gezin om naast de zorg voor alle dieren ook nog schoolklassen over de vloer te halen? 

“We zijn deelnemer geworden van Vallei Boert Bewust, omdat we het erg belangrijk vinden dat de agrarische sector meer gepromoot wordt. We willen de sector zo in een positiever daglicht stellen. Wij doen mee aan Open Dagen, ontvangen regelmatig schoolklassen in ons bedrijf en verkopen eieren aan huis. We hebben kippen en koeien, heel verschillende dieren die elkaar qua werk wat je ermee hebt, heel goed aanvullen. Het is daarom heel goed te combineren met elkaar.”

Klas over de vloer

Naast de zorg voor de dieren ontvangt het gezin regelmatig scholieren op het bedrijf. Ze laten graag aan kinderen zien waar hun eten vandaan komt. Belina vertelt: “Als we klassen op bezoek krijgen, delen we de kinderen op in groepjes. Herman ‘doet’ de kippen en ik vertel alles over de koeien. De kinderen mogen eerst mee naar de kalfjes. Na het aaien gaan we door naar de koeien. Ondertussen stel ik ze veel vragen: ‘wat weten ze al allemaal?’ ‘Hoeveel kilo eet een koe?’ ‘Hoeveel drinkt een koe?’. We gaan kijken hoe we de koeien melken en de kinderen mogen de koeien wat brokjes geven.”

Onder de indruk

Bij de kippen zijn ze altijd helemaal onder de indruk, vertelt Herman. “We laten de stal zien en de kinderen raden hoeveel eieren de kippen in een week leggen. Per week gaan hier wel een miljoen eieren de deur uit. Ze horen dan wat voor soorten kippen we hebben, want we hebben vrije uitloop en scharrelkippen. We lossen het misverstand over scharrelkippen op – nee, die lopen niet buiten – en ze helpen met eieren sorteren. Ook krijgen de leerlingen uitleg over het aflezen van de stempel en over alle mechanica in ons bedrijf.”

Leuk om te laten zien

“We willen graag laten zien wat er nu allemaal gebeurt op een boerderij. Boeren hadden lange tijd een minder goed imago. Tegenwoordig is er zoveel gedaan aan dierenwelzijn, waardoor het ook echt leuk is om alles te laten zien. Kijk maar eens waar je eten vandaan komt. Want alle voedsel komt in eerste instantie altijd van een boerderij.”

Eten van eigen grond

Zelf eet het gezin veel van eigen grond. Belina vindt het eigenlijk heel normaal: “We zijn grotendeels zelfvoorzienend: we hebben eigen melk, eigen eieren, eigen vlees en we hebben ook een moestuin. We zijn er verder niet heel bewust mee bezig hoor, zo zijn we het gewoon gewend.” Herman vult aan: “We willen wel kwalitatief goed eten. En dat geven we ook aan onze beesten. Dat zijn we ook verplicht vind ik. Je moet er eerst wat goeds in stoppen voor je er wat uit kunt halen.

Meer informatie

Kijk op de website van Vallei boert bewust.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X