Melktap de Groene Grens

Op de Zuiderkade 24a in het buitengebied van Ede, staat een grote glimmende melktap waar je zelf verse melk kunt tappen. Het gebouw, dat speciaal voor de melktap gebouwd is, wordt steeds meer een winkel. Daarin verkopen Carola en Jan zelfgemaakte producten van hun eigen verse melk. In de loop der tijd hopen ze hun assortiment stapsgewijs uit te breiden met meer mooie, ambachtelijke producten.

Jan en Carola van Ruiswijk maakten jaren geleden voor het eerst kennis met een melktap. “We waren op bezoek bij vrienden op een camping in de Achterhoek”, vertelt Carola. “Willen jullie melk in de koffie?, vroegen ze. Vervolgens liepen ze met een kannetje naar de tap toe. Toen dachten we: wat een fijn ding is dat! Het is een leuke manier van doen, de klanten hebben er plezier van”. Het tappen bij een melktap is niet alleen leuk voor de klanten zelf, maar ook voor de producent. “Als je als boer melk levert aan de fabriek, komt er een tankwagen bij je langs”, legt Carola uit. “De chauffeur die ken je wel, maar die pompt de tank leeg en dan is hij weer weg. Nu geniet ik er zo van dat je mensen ziet komen naar de tap en om de verhalen te horen wat mensen met je product doen, of de herinneringen die ze bij verse melk hebben.”

Herinneringen in stand houden

Een van die klanten is Jolanda van Ommeren. “Na de opening van de melktap las ik er een artikel over in de krant. Vroeger tapte ik wel eens verse melk, maar dat was hier in de omgeving al jaren niet meer mogelijk. Toen ik wist dat ik nu weer melk kan tappen, ben ik meteen naar mijn moeder gegaan, die nog een ouderwets melkkannetje had staan, en vervolgens meteen naar de tap!” Jolanda ziet verse melk als ‘echt iets van vroeger’: “Bij mijn opa en oma op de boerderij gingen we toen we jong waren zelf een kannetje rauwe melk halen bij de koeien”, herinnert Jolanda zich. “Daar werd zo’n heerlijke chocoladevla van gekookt! En bij een vriendinnetje werd iedere zondag heerlijke slagroom geklopt van rauwe melk. Dat zijn leuke herinneringen die ik in stand wil houden. Van mijn eerste rauwe melk heb ik dus meteen slagroom gemaakt en heerlijke chocoladepudding gekookt. Ook yoghurt is heerlijk om te maken, van verse melk is het zo mild, helemaal niet zuur! De meeste recepten heb ik gewoon gegoogeld.”

Zelf producten maken

Alleen van verse melk kun je producten als boter en karnemelk maken, dat lukt nauwelijks met melk uit de supermarkt. De melktap van Jan en Carola wordt altijd gevuld met melk van slechts enkele uren oud. “Wij maken gebruik van een vrijwillig melksysteem, ook wel een melkrobot genoemd. Onze koeien voelen zelf aan wanneer de uiers vol zijn, en ze komen dan naar de robot. Via leidingen onder de grond komt de melk in een koeltank terecht. Een paar uur nadat de tankwagen langs geweest is, gaan wij tappen voor onze melktap. De melk die er dan in zit, is niet meer dan een paar uur oud. Daarmee vullen we onze melktap. Deze maken we eerst schoon, en mocht er nog een restje melk in zitten, dan gaat dit naar de kalfjes. Daarna vullen we de tap weer met verse melk. Soms is het druk en is de tap leeg als er een klant komt, maar dan lopen we gewoon even naar de tank. Je hoeft nooit zonder melk te vertrekken!”

Crowdfunding

Een belangrijk onderdeel van het proces om een melktap bij de boerderij te krijgen was het opzetten van een crowdfunding actie. Carola is hier enkele maanden mee bezig geweest. “Wij wilden graag de melktap financieren door middel van crowdfunding, omdat we wilden dat de melktap een gedekte investering zou zijn. Hiervoor hebben we melkcertificaten verkocht. Met de inleg kregen investeerders een certificaat, waarmee zij recht hebben om een bepaalde hoeveelheid melk bij ons te tappen. Dit proces kost echter tijd, die nodig is om de actie goed uit te denken en bekendheid te krijgen. Daarna volgt er natuurlijk een inlegperiode, die bij ons 5 maanden duurde. In die tijd hebben we zo’n 50-60 certificaten verkocht.”

Melktapwinkeltje

“Ik heb nog zoveel ideeën voor het melktapwinkeltje!”, vertelt Carola enthousiast. “Jolanda kwam bijvoorbeeld met het idee om een map aan te leggen waaruit klanten een receptje kunnen meepakken. Mijn zelfgemaakte boter, karnemelk en yoghurt  zijn namelijk zo snel uitverkocht, het is niet aan te slepen”, lacht Carola. “De zomer is bijna voorbij en in de winter ga je andere dingen met melk maken, zoals pap of pannenkoeken. Ik ga in de omgeving kijken of ik bijvoorbeeld goede mixen kan inkopen om in het winkeltje te verkopen. Met onze melk, wat eieren van de buren en zo’n mix, bak je dan binnenkort de heerlijkste pannenkoeken!”

Blijf op de hoogte van het aanbod en nieuwtjes via Facebook Melktap de Groene Grens

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X