Food Club Oude Hofstede

Een club voor kinderen met als thema: voeding en gezondheid. Geen schoolse lesjes, maar veel zelf doen, zelf ontdekken en zelf ervaren. Met als rode draad eigen moesplantjes kweken, oogsten en opeten. Dat was een ideetje, eind 2015, van Kinderboerderij de Oude Hofstede in Ede. Ze dachten erover na, ze praatten erover met verschillende mensen, en… ze deden het gewoon. En met succes.

Wat hebben de kinderen zoal gedaan? Eigen tuintjes ingericht. Limonade geproefd met “vreemde” kruiden en blaadjes die erin drijven (“Ieuwww!” “Best lekker!”).  Op bezoek geweest bij een middelgrote boerderij met melkkoeien en vleeskoeien. Ze hebben zich laten wegen en meten voor een BMI-bepaling (gelukkig allemaal binnen de normen). Brandnetelsoep gemaakt boven een kampvuurtje en brood gebakken aan stokken. Een voedingsdagboekje gemaakt. Op excursie geweest naar een aspergeboerderij (zelf een asperge mogen steken) met een grote kersenboomgaard (de eerste kersen van het seizoen geproefd). Van alles geleerd over de miljarden microben in de darmen die de spijsvertering helpen, tot en met een poepkaart om de kwaliteit van je eigen ontlasting te bepalen. En de laatste keer mochten ze in een professioneel smaaklaboratorium aan verschillende proefjes meedoen. Onder andere punten geven aan twee soorten yoghurt (de meningen liepen ver uiteen).

Voedseleducatie

Onder al deze leuke en spannende programmapunten ligt een “onzichtbare” structuur: ze hebben iets geleerd over plantaardige en dierlijke voeding en waar die vandaan komt. Over voedingspatronen, over voeding en gezondheid en over smaak en smaakontwikkeling. In hand-outs (voor de kinderen) en nieuwsbrieven (voor de ouders) wordt een en ander samengevat, om nog eens rustig na te gaan.

Kinderboerderij de Oude Hofstede geeft met deze nieuwe activiteit nadere invulling aan haar educatieve ambitie. Het onderwerp is natuurlijk relevant in de Food Valley. FoodFloor heeft dan ook een financiële subsidie gegeven om de deelnemersprijs van de Food Club heel laag te houden. De belangrijkste motivatie is, zoals Ap Dominicus, voorzitter van de Kinderboerderij, het zegt: “Voeding en gezondheid is het thema van nu. Kinderen hiervan bewust maken is een investering in hun toekomst. Wij zorgen er graag voor dat kinderen met leuke activiteiten daar iets over te weten komen.”

Meer informatie en aanmeldingen: www.deoudehofstede.nl. Contactpersoon Kinderboerderij de Oude Hofstede: Guus Vlaskamp, 0318 413251, secretariaat@deoudehofstede.nl.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X