Buurtmoestuin De Vrolijke Pastinaak

De Vrolijke Pastinaak, alleen al van de naam van deze buurtmoestuin word je blij. De tuin verbindt de wijk, leert kinderen hoe alles groeit en bloeit en stimuleert gezond leven. Ariejanne en Diederik Timmermans vertellen hoe de tuin is ontstaan en wat het hen brengt.

Ooit had de wijk vierkantemeterbakken, gekocht met wijkwaardebonnen. Omdat dit zo succesvol was, wilden mensen meer dan alleen zo’n bak. Ze namen contact op met wijkregisseur Robert van Reenen. Toen bleek dat er meer mensen in de wijk waren met zo’n idee. “Hij voegde ons bij elkaar en toen was alles snel geregeld, want we zaten al in april. De gemeente mat een stuk tijdelijk bouwland af en we konden onze gang gaan.” Tuintjes werden afgemeten, er kwam een waterpomp en picknickbanken werden neergezet.

Mensen leren kennen

De tuintjes zijn echte gezinsprojecten. “Mensen schrijven zich in als gezin en ook kinderen helpen mee. Soms helpen opa’s en oma’s ook mee, als ze geen eigen tuin meer hebben.” Wie er op de tuin is verschilt per keer. Ariejanne vertelt: “Het is net wanneer je tijd hebt. Sommigen brengen de kinderen naar school en gaan dan even langs de tuin, anderen zijn dan juist aan het werk. Het is maar zien wie je tegenkomt. Zo leer je wel veel mensen kennen. In de supermarkt loop ik altijd wel weer ergens ‘dag’ te roepen.” “We durven er geen groente meer te kopen”, grapt Diederik.

Verbinding en diversiteit

Kernhem is een jonge wijk met veel tweeverdieners. “Omdat mensen veel buiten de wijk zijn, is het leuk om ook een activiteit in de wijk te hebben. Mensen komen op de tuin om te wandelen, een praatje te maken of gewoon te genieten.” Ook op cultureel gebied brengt het tuinieren verbinding. “Je ziet verschil in tuinieren. Afghanen proberen water op te vangen, maar in Nederland heb je veel water, dus vooral niet doen”, lacht Ariejanne. “De diversiteit maakt het leuk. Laatst proefde ik Turkse pepertjes, daar wil ik nu ook een rijtje van.”

Lekker en leerzaam

De groenten die de tuinierders verbouwen, smaken anders dan die uit de supermarkt. “Ze zijn lekkerder omdat ze de tijd krijgen om te groeien. Dat het gezonder is, is niet bewezen.” Ook de kinderen uit de buurt weten dat het lekker is: “Ze plukken stiekem aardbeitjes en bessen, maar dat is goed, zo leren ze de natuur kennen.” Ariejanne vertelt dat het voor haarzelf ook erg leerzaam is. “Ik vroeg aan mijn buurvrouw waarom mijn wortels niet groeien. Zij vertelde dat ik ze minder water moest geven.”

Tijd

Hoeveel tijd je in de tuin werkt, hangt af van de vierkante meters dat je hebt. “Maar,” geeft Diederik aan, “het ligt ook aan wat je verbouwt. Sommige planten hebben minder aandacht nodig dan andere.” Het tuinieren is niet duur, je betaalt alleen voor het groenafval. “Iedereen neemt zijn eigen spullen mee, maar een grasmaaier kunnen we lenen van de gemeente.” Met het beheer van de tuin is het echtpaar wel meer tijd kwijt. “Soms loopt niet alles lekker en dan baal je er wel van. Maar ik geniet meer van de dingen die goed gaan. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die het af en toe van ons over kunnen nemen.”

Tips

Voor anderen die ook een moestuin willen starten met de buurt hebben de beheerders nog wat tips. “Ga eens langs bij andere tuinen en stel vragen. En stel niet te hoge doelen. Ons doel is om gezellig te moestuinieren en jongeren wat mee te geven. Realiseer je dat je er altijd meer mee bezig bent dan je denkt. Daarom is het goed om het op te pakken met een kleine groep, dan kun je het werk verdelen.”

Ook een moestuin?

Ben je enthousiast en willen jullie ook als wijk een moestuin beginnen? Neem dan contact op met de wijkcoördinator om een geschikte locatie te zoeken. Bel daarvoor naar 140318. Je kunt ook bij de gemeente een gratis moestuinbak aanvragen. Meer informatie over tuinieren in de wijk vind je ook hier . De Vrolijke Pastinaak kun je volgen via Facebook

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X