NIZO Foodresearch

Hij helpt voedselproducenten over de hele wereld om hun producten te optimaliseren. Van kaas, sauzen, alles wat je kunt eten en drinken. Je mag best zeggen dat hij ook de smaak van Ede heeft geoptimaliseerd. Want met NIZO Foodresearch stond CEO Ad Juriaanse aan de wieg van Stichting FoodValley.

”Na mijn studie scheikunde heb ik altijd in de voedingsmiddelenindustrie gewerkt. Het toepassen van nieuwe kennis boeit mij. NIZO helpt technologie te ontwikkelen voor nieuwe voedingsmiddelen, bijvoorbeeld om producten als ijsjes, kazen en sauzen minder zout, minder vet en gezonder te maken. Omdat je niet zomaar straffeloos van alles eruit kunt halen, zoeken wij naar manieren om voeding lekker en gezond te houden.”

Minder zout

”Zo hebben we een bedrijf dat ham levert, geholpen om op jaarbasis 800 ton minder zout te gebruiken. Zonder dat mensen dat proeven. Voor bekende drinkyoghurt merken gaan we na hoe probiotica, bacteriën met een gunstig effect op de spijsvertering, werkzaam blijven in de verpakking. Ook na opening. We ontwikkelen samen met Gelre ziekenhuizen voeding voor patiënten, zodat ze snel kunnen aansterken na een operatie en voor ouderen. NIZO werkt ook aan een manier om minder suiker te gebruiken in een Maleisisch guavedrankje, met behoud van de zoete smaak. Daarnaast bestuderen we hoe je bijzonder voedzame, plantaardige eiwitten kunt benutten en kunt toepassen in levensmiddelen.”

NIZO en Ede

”Op dit moment is NIZO foodresearch wereldwijd een van de meest geavanceerde onderzoeks- en ontwikkelingsorganisaties voor de voedingsmiddelenindustrie. Meer dan de helft van onze omzet komt al vanuit het buitenland. Wij werken ook samen met productiebedrijven. Met theorie en met praktijk. Hier kunnen bedrijven nieuwe processen uitproberen. Kenniswerkers en onderzoekers vanuit de hele wereld komen naar Ede. Met 130 hoogopgeleide specialistische medewerkers en per jaar zeker 25 gastmedewerkers zijn we een bijzondere werkgever in Ede. Mensen vestigen zich hier voor kortere of langere tijd en doen mee in allerlei culturele activiteiten. De activiteiten in het kader van het Van Goghjaar zijn bijzonder populair.”

”Bovendien hebben we stageplaatsen voor mbo- en hbo-studenten. We zoeken de optimale samenwerking tussen ondernemers, onderzoekers en studenten. Zo helpen we bedrijven van over de hele wereld met innovatie, kostenreductie, het verbeteren van veiligheid en duurzaamheid en de onderbouwing van gezondheidsclaims. Ik durf wel te stellen dat we dankzij ons onderzoek veel betere voedingsmiddelen hebben, grondstoffen veel beter gebruiken en veel minder weggooien.”

Food Valley

”Gemeente Ede is onderdeel van Food Valley, een regio met een wereldwijde impact. We zijn hier omringd door innovatieve bedrijven en instellingen die allemaal veel kennis hebben op het gebied van de voedingsmiddelenindustrie en dat is zeer waardevol. Toch geloof ik dat we de regio interessanter moeten en kunnen maken. Dat is een combinatie van nog beter begrijpen wat (internationale) partijen in Ede zoeken en slim samenwerken. Dat begint met een heldere  propositie en dat komt nog niet altijd zo over bij de industrie. De gemeente doet er veel aan, daar klaag ik absoluut niet over, maar het kan echt veel beter. Ede heeft de ruimte voor de beste combinatie van wetenschap, toepassing en productie van food. Benut dat!”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X