LTO Noord afdeling Ede

Conny van den Top is dagelijks met voeding bezig. Ze is voorzitter van LTO Noord afdeling Ede en boerin met een gemengd bedrijf in Lunteren. Voor het buitengebied van Ede schreef ze mee aan een landbouwvisie.

”LTO Noord behartigt de belangen van alle leden van boven de rivieren in Den Haag en Brussel. Ook op provinciaal niveau doen we aan belangenbehartiging. Als afdeling doen de dit voor onze leden in de gemeente Ede. Hier zijn zo’n 660 agrarische ondernemers waarvan er ruim 100 lid zijn van LTO Noord.”

Gezond en lekker

”Agrarische bedrijven zijn onmisbaar. Ze produceren gezonde en lekkere voeding voor de wereldmarkt. Dat belang is letterlijk levensgroot. Want iedereen moet eten en er moet dus ruimte blijven voor foodproductie. Als het aan ons ligt, is iedere inwoner van Ede trots op de landbouwsector. Ik houd van streekproducten, maar ik vergeet niet hoe hoogwaardig de kwaliteit van de ‘gewone’ Nederlandse landbouwproductie is. Je kunt dat zien op de Facebookpagina van LTO Noord afdeling Ede en ook tijdens onze jaarlijkse campagne Fiets de boer op.”

Weten van eten

”Iedereen moet eten. Met moestuintjes in de vensterbank kunnen we bij lange na niet voorzien in de totale voedingsbehoefte van Nederland. Voedselproductie zal intensief blijven en kennis daarover is nodig. Dat moet beginnen op school. Ik heb daarom tijdens een High Tea van de gemeente Ede gepitcht voor een nieuw vak op school: ‘gezonde voeding’. Dit was naar aanleiding van de voedselvisie van de gemeente Ede. Als een van de ‘smaakmakers’ mocht ik uitwerking aan die visie geven. Mijn punt: laat kinderen zo snel mogelijk de magie en chemie van voeding ervaren!”

”Ik verbaas me erover dat mensen nog steeds denken dat antibiotica in melk of in vlees zit. Geloof mij, dat kan echt niet meer! Er zijn zoveel controles. Neem de melk. Bij de boer worden er monsters genomen, in de melkfabriek zijn er controles. Zodra er een spoortje antibiotica is, moeten wij de melk vernietigen. En dat doen wij ook.”

Met passie en respect voor het leven

”LTO Noord afdeling Ede wil dat iedereen weet dat boeren goed voor het landschap en de dieren zorgen. Naast dat het onze inkomstenbron is willen we ook graag dat alles gezond is en welig tiert. Wij werken met passie en respect voor het leven. Dit doen we innovatief en duurzaam. Boeren dragen met wind- en zonne-energie bij aan de energievoorziening van Nederland. Dat draagt ook allemaal bij aan het Nederlands stukje vlees of groente op je bord.”

Producten dichtbij huis

”Let op wat je eet. Probeer in de winkel Nederlandse producten te kopen”, adviseert Conny. ”Kijk vooral ook eens in de buurt rond wat daar te koop is. Op veel plaatsen staan aardappel- en eierautomaten langs de weg. Er zijn boeren met winkels aan huis voor vlees, groente en fruit en er is rauwe melk verkrijgbaar. Misschien moet er wel een app komen waarop je gemakkelijk kunt zien waar je in jouw buurt lokale producten kunt kopen.”

”In Ede ontstaan steeds meer mooie initiatieven. De gemeente speelt daar goed op in. Wat ik nog mis is het vak ‘voeding’ op school. Dat idee heb ik ook gepitcht op de Foodfloor. Het is heel belangrijk dat kinderen zo snel mogelijk leren wat gezonde voeding is, waar het vandaan komt en hoe je ermee omgaat. Daarom bepleit ik invoering van het vak voeding. Als kinderen, bijvoorbeeld tijdens het overblijven op school, samen koken, ervaren ze de magie en de chemie van voeding. De keuken kan een laboratorium zijn. Voeding heeft zoveel mooie aspecten.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X