Gemeente Ede

”Food zit in onze genen en in onze grond. Voedsel geeft je veel kansen. We willen graag dat kinderen en ouders dat weten.” Aldus Leon Meijer, wethouder Food en Froukje Idema, programmamanager Food van de gemeente Ede.

”Er gebeurt al zoveel moois. Met schooltuinen, voedsellessen en steun voor foodprojecten gaan we dat verder laten zien. Daar is een heel foodprogramma voor. Ook werken wij op verschillende manieren er hard aan dat er meer internationale foodbedrijven zich vestigen in Ede.”

”Inwoners van Ede mogen trots zijn op wat hier allemaal al gebeurt met food’, zegt wethouder Meijer. ‘Vanuit de hele wereld komen mensen hier kijken hoe we dat doen met productie, verwerking, onderzoek en onderwijs. Mensen uit Amerika, Quatar en Zweden en ambtenaren van Economische Zaken zijn onder de indruk. Ook als Edenaren zelf mogen we genieten van ons goede eten en drinken.”

Mooie dingen met food

Gezond eten hoort bereikbaar te zijn voor iedereen, ook voor de mensen met een smalle beurs. Dat werd al duidelijk tijdens de markt Goed voor weinig en dat krijgt een vervolg, belooft Froukje Idema. ”Er zijn in Ede ook initiatieven voor stadslandbouw en met de scholen beginnen we in 2016 met project ‘schooltuinen’.”

Idema: ”Er gebeuren mooie dingen met food en de gemeente staat initiatiefnemers bij met begeleiding. Soms is dat hard nodig en soms gaat dat vanzelf. Zo komt er in Ederveen een supermarkt met regionale producten. Daar zijn we blij mee. Dat laat zien dat daarvoor veel kracht is bij de bewoners zelf. Men is daar trots op lokaal geproduceerde voeding en wil dat ook eten.”

Op je bord

”Het valt mij op dat we in Nederland weinig aandacht besteden aan voedsel’, aldus Leon Meijer. ‘Onze supermarkten zijn de goedkoopste van Europa. Ik denk dat we nieuwe kleding met tien keer meer aandacht kopen. Voor het avondeten doen we vaak een greep. Terwijl voeding de binnenkant van je lichaam moet bekleden. Dat mag van mij wel anders. Bewuster. Praat eens met elkaar over wat er op je bord komt.”

Patat en boontjes

”We omarmen in Ede de waarden van een fijn woonklimaat en goede werkgelegenheid, maar ook zorg voor elkaar’, vult programmamanager Froukje Idema aan. ‘Dat zie je rond vluchtelingen en dat mag je ook zien rond voedsel.”

”Zeker”, beaamt wethouder Meijer. ”Wat je eet vertelt iets over je identiteit. We kennen Pluk van de Petteflet en de familie Stamper die alleen maar patat eet. Laatst stond ik in Nijkerk op een congres te praten met een aardappelboer. Daar werd patat geserveerd. Toen zei hij: ‘Dat moet je eens proeven dat zijn de aardappels van mijn land. Toen at ik de patat heel anders. Waar komt het vandaan? Wie heeft het gemaakt? Dat wil je weten.”

Wat moeten Edenaren dan eten?

Leon Meijer: ”Dat ga ik niet voorschrijven. Ieder kiest dat zelf. Dat mogen best boontjes uit Kenia zijn,  maar dat we dan wel weten welke reis die boontjes hebben afgelegd voor ze op ons bord terecht komen. Hier in Ede groeien ook boontjes.”

Je bent wat je eet

”Zodra je in Ede één voet buiten de deur zet, zit je in ons buitengebied”, beschrijft de wethouder enthousiast. ”Daar zijn boeren bezig om ons voedsel te bereiden. Op een hele bewuste en mooie manier. Voor wie? Voor de wereldmarkt. Maar ook voor jou en voor mij. Die binding tussen internationaal en regionaal kennen we hier al heel lang. Een mooi voorbeeld is het NIZO dat in de jaren vijftig begon als een landelijk onderzoeksinstituut voor onze zuivel, maar inmiddels is doorgegroeid naar een mondiaal topinstituut voor toegepast foodonderzoek.”

”Food zit in onze genen en in onze grond. Met food is dit gebied waarin wij wonen begonnen. Dat wil ik mensen graag laten zien. Want als je jezelf kent en weet waar je vandaan komt, dan geeft dat je een gevoel van verbinding met het verleden. Dat helpt je ook om vorm te geven aan je eigen toekomst en die van je kinderen. Food geeft een diepe basis voor je ‘zijn’.”

Werkgelegenheid

”Agrofood biedt volop mogelijkheden’, benadrukt Froukje Idema. ‘Voor samenwerking en nieuwe opleidingen binnen de KennisAs. Voor banen op allerlei niveaus, van productie en logistiek tot zeer specialistische functies. Ede wil graag dat grote internationale bedrijven, net als DeliXL en DeliNuts, zich hier vestigen en geworteld raken, want dat is goed voor onze werkgelegenheid. Daar werken we gemeentebreed hard aan.”

Internationale bedrijven wortelen in Ede

Wethouder Meijer vult aan: ”De gemeente Ede gaat zich de komende jaren fors inzetten om eten gezonder en duurzamer te maken. Food is een belangrijk thema bij bedrijven, scholen en voedselproducenten in onze gemeente. Wij kunnen samen met de KennisAs en het World Food Center nog gerichter internationale bedrijven benaderen en nog beter laten zien dat hier een kenniscommunity op het gebied van food zit waaraan ze veel kunnen hebben. Wij zetten zwaar in op het bouwen van een foodnetwerk.”

”Onlangs hebben we samen met de Wageningen Universiteit de Green Deal ondertekend met onder meer de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu en enkele grote gemeenten. Het is heel logisch dat we daarmee aan tafel zitten. Wij zijn de FoodValley regio, de Edese Voedselstrategie ligt in de Tweede Kamer, wij lopen voorop in Nederland.”

Doe mee!  

Meer weten of zelf meedoen?

Voor stadslandbouw: neem contact op met Eetbaar Ede, stadslandbouw@ede.nl of www.eetbaarede.nl.

Voor kansrijke initiatieven: neem contact op met FoodFloor: info@foodfloor.nl en via de groep FoodFloor op LinkedIn.

Voor het programma Food neem contact op met programmamanager Froukje Idema: 0318 680 701of froukje.idema@ede.nl.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X