Basisschool Triangel in Lunteren doet mee met gezonde schoollunch

triangel

Basisschool Triangel in Lunteren doet mee met ‘de gezonde schoollunch’. De gezonde schoollunch is  een landelijk onderzoek naar de mogelijkheden voor gezonde schoollunches. Drie scholen doen eraan mee in Nederland en het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen Universiteit en Vrije Universiteit Amsterdam. De kinderen krijgen iedere dag een gezonde lunch aangeboden en onderzocht wordt wat de kinderen kiezen en of deze lunch effect heeft op het eetpatroon thuis.

Waarom een gezonde schoollunch

Stel je eens voor dat alle 1.5 miljoen kinderen op de basisschool in Nederland samen gezond zouden lunchen. Dat zou een aanzienlijke gezondheidswinst voor onze maatschappij opleveren. Er kan namelijk nog veel verbeterd worden aan het voedingspatroon van kinderen.

De meeste kinderen eten te weinig groente en fruit: volgens de Richtlijnen Goede Voeding aten bijna 4 op de 10 kinderen in de leeftijd van 1 tot 12 jaar in de periode 2014/2016 voldoende fruit, en ruim 4 op de 10 voldoende groente (CBS). De aanbevolen hoeveelheid is voor 4-8 jaar 100-150 gram groente en 1,5 portie fruit, en voor 9 tot 13 jaar 150-200 gram groente en 2 porties fruit (Voedingscentrum). Verder worden er weinig volkoren producten gegeten en worden melk en yoghurt steeds vaker vervangen door suikerrijke alternatieven, zoals limonade en vruchtensap. Ook zijn er grote verschillen in de samenstelling en kwaliteit van de van huis meegebrachte broodtrommels tussen kinderen van dezelfde school en tussen scholen onderling.

Een ongezond voedingspatroon bij kinderen verhoogt het risico op het ontstaan van ziekten zoals obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten in hun latere leven. Daarnaast leidt een ongezond voedingspatroon mogelijk tot slechtere schoolprestaties. Een schoollunch zou kinderen op jonge leeftijd kunnen leren om gezond te eten. En jong geleerd, is oud gedaan!

Wat houdt het onderzoek in?

Steeds vaker wordt er op de basisschool een continurooster ingevoerd, waardoor alle kinderen op school lunchen. Is dit een mooie gelegenheid voor de invoer van een schoollunch? Op dit moment zijn er nog veel vragen over een schoollunch in Nederland. Kan dat hier? Willen we dat? En hoe zou dat er uit zien en gerealiseerd moeten worden?

Om deze vragen te beantwoorden wordt het Eten op School onderzoek uitgevoerd. Als eerste moet een schoollunch natuurlijk gezond zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de lunch past bij de verwachtingen van kinderen, ouders en scholen. Met behulp van verschillende lunchconcepten, vragenlijsten, focusgroepen en interviews is onderzocht wat de voorkeuren zijn. Een belangrijke vraag hierin is: hoe rekening te houden met verschillen in eetgedrag, voedselallergieën, geloofsovertuigingen of culturen? In het project komen ook de organisatie, logistiek en financiële zaken aan de orde.

Op basis van deze informatie is besloten om een zelfsmeerlunch te testen op basisscholen in Amsterdam, Lunteren en Vlaardingen. Hierbij wordt onderzocht wat en hoeveel kinderen gemiddeld eten van een gezonde zelfsmeerlunch. Verder wordt bekeken of kinderen na een gezonde lunch buiten schooltijd anders gaan eten. Dit onderzoek kan een leidraad zijn voor de implementatie van lunchconcepten op basisscholen in Nederland.

Zie etenopschool.org.

Zie ook dit leuke filmpje dat Omroep Gelderland hierover maakte.

Op de site van de gemeente Ede is meer informatie te vinden over het voedingsbeleid van de gemeente Ede waar dit heel goed bij past.

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X