10 bijdragen uit het FoodFloor Fonds

28 juni, komende donderdag, vindt de feestelijke 10e FoodFloor plaats, om 20.00 in Cultura. 3 jaar geleden werd de eerste FoodFloor georganiseerd, op 10 juni 2015. Het doel was toen om een plek te creeren waar mensen en organisaties die met Food bezig zijn, elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten kunnen bedenken, afstemmen en bekendmaken.

Dat is na drie jaar en 9 FoodFloors goed gelukt, er zijn 63 pitches geweest in 9 verschillende FoodFloors. Thema’s waren onder andere voedselonderwijs, duurzaamheid, gezondheid, verbinding, korte keten en blind-daten over eten. De eerste pitch op de eerste FoodFloor was van Ellen Out van Groen Links en ging over volkstuinen voor elk kind in de gemeente. Het project ‘klasse moestuinen’ bestaat inmiddels en wordt uitgevoerd door het Groene Wiel. Dit jaar doen er 18 scholen aan mee en met Groen Links in het nieuwe college, wordt dat aantal hopelijk nog veel groter. De laatste pitch op de laatste FoodFloor was van Carola van Ruiswijk. Zij is inmiddels een beetje een vaste gast, en vertelde over Melktap de Groene Grens die met behulp van het FoodFloor fonds gestart is.

Het FoodFloor fonds is een belangrijk onderdeel van de FoodFloor. Startende food-initiatieven kunnen terecht bij Stichting Smaakstad Ede voor advies of netwerk connecties maar ook voor een bijdrage uit het FoodFloor fonds. Een aantal initiatieven heeft een bijdrage gekregen uit het FoodFloor fonds en daarmee zijn hele mooie foodprojecten in Ede gestart.

Stadsvarkens, de meeste mensen kennen wel de Stadsvarkens in het Veldhuizerbos, een aantal wolvarkens lopen daar rond om mensen bewust te maken van hun voedsel. Eens per jaar worden ze geslacht en opgegeten.
Eetvallei wil het eten van streekproducten voor iedereen mogelijk maken en heeft een online streekwinkel ontwikkeld. Waarmee streekproducten besteld kunnen worden en thuisbezorgd.
Thuiskok Albina heeft samen met Eten Delen Ede eettafels georganiseerd voor ouderen.
Fransiscusschool heeft nu moestuinen en een ‘groen plein’ waar spelen en genieten centraal staat. Zodat alle kinderen gezond groter groeien.
Healing Gardens heeft moestuinen gerealiseerd waar ex-kankerpatienten kunnen moestuinieren.
Herenboeren Ede is al bijna op de helft met het werven van leden voor een cooperatie om op natuurinclusieve wijze voedsel te produceren samen met 200 gezinnen.
Food Club kinderboerderij Oude Hofstede heeft kookclubs georganiseerd voor kinderen, waar ze kennis konden maken met verschillende soorten groenten.
Melktap de Groene Grens
heeft een melktap neergezet waar mensen verse melk, zo van de koe, kunnen komen tappen op de boerderij.
Multi-culti moestuin heeft met verschillende culturen samen gewerkt in de multi culturele moestuin.
Stichting Sabiel Wereldvrouwen organiseert kookprojecten en aan tafel bij Sabiel, multi-culturele projecten om de leefbaarheid en saamhorigheid in de wijken van Ede te bevorderen.