Eetbare groenstrook in Ede

In Ede hebben we sinds kort een eetbare groenstrook. Initiatiefgroep Voedselbossen Ede heeft in overleg met tuinenpark De Koekelt een ontwerp gemaakt om de groenstrook langs de voetbalvelden (Veldhuizen) in te planten met eetbare bomen, struiken en kruiden.

Dit jaar al kan er van alles worden geplukt en gegeten. Als de informatieborden er straks staan kunnen alle voorbijganger hun weg vinden in de vele soorten (onbekende) eetbare planten en struiken: theehortensia, berberis, mahonia, lindeblad, iepenzaad en eikels, berkensap, Franse uiensoepboom, Szechuanpeper en de Japanse krentenboom, ‘kaneel’struik-calycanthus, laurier, appelbes, meidoorn, rhus, roos, cornus kousa, blauwe bonenboom, sneeuwklokjesboom, nashipeer, gagel, enz enz.

Het is een natuurlijke, maar tegelijkertijd eetbare groenstrook; veelkleurig, veelvormig, en zeer divers. De strook grenst aan het tuinenpark, waar mensen druk zijn met het verbouwen van groenten en fruit.

Voedselbossen Ede sluit hier met deze strook bij aan door een indeling te kiezen naar keukenthema (bakken, stoven, thee, etc.). Dit levert de basisstructuur van het ontwerp. De houtige hogere gewassen (bomen en struiken) worden afgewisseld met lage, kleurige en diverse aanplant, wat mooie doorkijkjes oplevert naar de voetbalvelden.

Het zal er mooi en divers uitzien en geuren. Dit zal, samen met de ervaring van de eetbare natuur, een wandeling langs de strook tot een verrassende belevenis maken.

Het zal als inspiratie kunnen dienen voor de tuinders en voorbijgangers, met name door de onbekende gewassen en het meerjarig karakter van deze ‘teelten’.

Daarnaast zal de ecologie, en zeker ook de solitaire en honingbij volop genieten van deze strook, die van winter tot late herfst bloemen zal dragen en ze van voedsel kan voorzien.

Er is ook een salade(knot)haag die regelmatig gesnoeid zal moeten worden op de gewenste hoogte. Hierin zitten bekende (linde) maar ook onbekende eetbare boomsoorten zoals witte moerbei (Morus alba),  Chinese mahonieboom (Toona sinensis) en szechuanpeper (Zanthoxylum spp).

Beelden van de eerste aanplant:

Aanleg
De strook wordt door IVE en tuinenpark de Koekelt aangeplant.

Meer informatie via Voedselbossen Ede.

Marian van Maanen
voedselbosede@gmail.com
0633626990

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X