Eco Fields: Hollands biologisch kalfs- en lamsvlees en wijn uit eigen wijngaard

Opgericht in 2006 is Eco Fields inmiddels een florerend bedrijf dat biologische kalveren grootbrengt van vele biologische melkveehouders uit de regio. Maar ook heeft Eco Fields een eigen slagerij, een wijngaard en een ontvangstruimte voor proeverijen en demonstraties.

Eco Fields dankt zijn naam aan de zogenaamde ‘celtic fields’, een akkerbouwsysteem uit de oudheid, gelegen op een steenworpafstand van de boerderij in Wekerom op de Veluwe. De Stichting Gelders Landschap en Eco Fields werken nauw samen om te zorgen voor dit cultureel erfgoed. Gewassen van deze terreinen komen terecht in het veevoer, en de mest gaat weer naar de akkers.

Eigen slagerij

Omdat er in veel moderne slagerijen geen tijd en ruimte is om het vlees te laten rijpen, besloot Eco Fields het zelf te gaan doen. In de moderne slagerij/uitsnijderij zijn rijpingsprocessen één van de belangrijkste factoren voor het exclusieve, smaakvolle biologische vlees. Kalfs- en lamsvlees wordt er  uitgebeend, uitgesneden, verdeeld, geportioneerd en tot worst verwerkt. De slagerij is energiebewust door het gebruik van warmtewisselaars en zonnepanelen. Alle grondstoffen en hulpstoffen hebben een biologische herkomst, alles is gericht op duurzaamheid en de bewuste consument. De minder luxe delen van de kalveren verwerkt Eco Fields tot biologische snacks als frikandellen en kroketten, die onder andere zeer populair zijn in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Vrije kalveren

Kalveren van melkveehouders uit de regio staan eerst 12 weken op de locatie in Barneveld. Daarna verblijven ze nog ongeveer 8 maanden in Wekerom waar ze zeer gevarieerd voedsel krijgen. Doordat de kalveren dagelijks naar buiten gaan hebben ze meer vrijheid. Ze hebben ook meer rust en ruimte in de potstal. Hierdoor is minder competitie onderling, wat het welzijn sterk bevordert! Op biologische bedrijven met weidegang en potstallen komen minder stofwisselingsziektes voor, en hebben de dieren een betere been- en klauwgezondheid. De kalveren krijgen natuurlijke voeding zoals grassen, maïs, gerst en erwten, geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Al deze factoren zorgen dat de kalveren gezonder zijn, waardoor geneesmiddelen niet of nauwelijks nodig zijn. Ontvangsten en rondleidingen

Groepen ontvangen

Om ontvangsten van groepen mogelijk te maken is de historische rietgedekte boerenschuur in stijl herbouwd om te gebruiken als ontvangst- en demonstratieruimte, inclusief moderne keuken. Op afspraak kunnen bezoekers er terecht voor directe verkoop van vlees en wijn, proeverijen, presentaties, rondleidingen of demonstraties.

www.ecofields.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X