15 maart Herenboeren Ede presentatie

Herenboeren Ede organiseert op 15 maart om 20.00 (Raadhuis Ede, Bergstraat 4) een presentatie over natuurinclusieve landbouw en polycultuur. Deze vorm van landbouw betekent voedsel produceren op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Met als resultaat gezond voedsel dat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid. Dat is precies wat Herenboeren Ede ook voor ogen heeft. De presentatie wordt gegeven door Kees van Veluw, expert op het gebied van permacultuur principes in de landbouw en biologische veehouderij. Hij is verbonden aan de Wageningen Universiteit, Ekoland en Louis Bolk instituut. Op 15 maart is er ook een algemene informatiebijeenkomst over Herenboeren Ede.

Herenboeren Ede: samen duurzaam voedsel produceren
Herenboeren Ede wil ervoor zorgen dat je groenten en fruit rechtstreeks van je eigen land en vlees en eieren van je eigen dieren kan eten. Lekker, gezond en lokaal eten en het dagelijkse werk laten doen een professionele boer. Om dat mogelijk te maken zoekt Herenboeren Ede enthousiaste mensen die lid willen worden van een coöperatie.  Met 150 deelnemende huishoudens kunnen ze al een boerderij opstarten, een Herenboerderij.

Wat is een Herenboerderij?
Een Herenboerderij is een kleinschalige coöperatieve boerderij, in eigendom van een groep huishoudens. Samen bepalen we wat we willen eten. De boer (die werkt voor de coöperatie) verbouwt tientallen soorten groenten en fruit en verzorgt de dieren die vlees en eieren leveren. Iedere Herenboer betaalt eenmalig 2.000 euro inleggeld voor de oprichting van de boerderij. Voor een éénpersoonshuishouden is dat 1.000 euro. Herenboeren Ede vormt straks een coöperatie en alle belangrijke beslissingen over uitgaven en productie worden gezamenlijk in de Algemene Ledenvergadering genomen. Voor ongeveer 10 euro per persoon per week  eet je het hele jaar door gezonde groenten, fruit, vlees en eieren. Met deze inkomsten worden alle kosten, zoals salaris van de boer, de pacht, elektriciteit, het water, zaai-en plantgoed en voer voor de dieren betaald.

Duurzaam en natuurinclusief
Herenboeren willen gezond en duurzaam voedsel. Daarom kiezen ze
ervoor geen chemische middelen en kunstmest te gebruiken. Ze
investeren in het gezond maken van de bodem en een grote variëteit
aan gewassen om ziekten en plagen te weren. Een gezonde bodem is rijk aan voedingsstoffen. Planten die op zo’n rijke bodem groeien, bevatten meer mineralen en voedingsstoffen. Deze manier van werken is goed voor de natuur, onze gezondheid en zorgt voor lekkere groenten en fruit!

De eerstvolgende informatiebijeenkomst is op 15 maart om 20.00 uur in Raadhuis Ede, Bergstraat 4. Er is een algemene informatiebijeenkomst over Herenboeren Ede en een verdiepingsbijeenkomst met een presentatie van Kees van Veluw voor mensen die al kennis hebben gemaakt met Herenboeren Ede.

Meer informatie: www.herenboerenede.nl
Aanmelden: info@herenboerenede.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X