Verslag FoodFloor 14 februari 2018

Op Valentijnsdag kwamen bijna 100 mensen ‘blind-daten over eten’ op de FoodFloor in Cultura. Honing, natuurvlees, kaas, runderrollade, koekjes van kastanjes en eikels en schapenstoof, er was van alles te proeven, vragen en vertellen. Het doel van de avond was om consumenten en lokale producenten dichter bij elkaar te brengen. De belangrijkste tips voor onze lokale producenten waren: vertel je eigen bijzondere verhaal, zorg voor zichtbaarheid en werk samen met andere lokale organisaties.

Drechtstadsboer
Op deze FoodFloor was een delegatie van de Drechtstadsboer te gast. Zij kwamen een hele dag  naar Ede voor een kennismaking met het Edese voedselbeleid  en om inspirerende voorbeelden uit de duurzame voedselketen te bekijken. Het was een dag vol gesprekken en interessante uitwisselingen met als afsluiting de FoodFloor ‘blind-daten over eten’.

Pitches
De FoodFloor begon met vijf pitches: Stichting Sahiel vraagt om eten voor een hulpproject, FoodInspiration wil dat we verliefd worden op ons eten, een consument van Eetvallei is heel enthousiast over deze makkelijke manier om lekker eten uit de regio thuis te krijgen, lokale producent melktap De Groene Grens stimuleert alle producenten om te experimenteren met lokale afzet en communicatiebureau De Lynx zoekt samenwerking om een campagne op te zetten om lokale producten bekender te maken.

Blind-dates
Er waren vijf rondes met blind-dates, met geanimeerde en boeiende gesprekken tussen consumenten en lokale producenten. En natuurlijk was er veel te proeven. Enkele quotes uit de gesprekken: “Honing is niet alleen voeding, maar ook een medicijn, dat willen we mensen uitleggen” over de honing van de Werkbij. “Tijdens de vakantie leren ze ons kennen, en met kerst rijden ze speciaal naar Harskamp voor ons vlees”, Boerderijwinkel De Blaak. “Nooit geweten dat berkensap en eikelkoekjes bestaan, en het smaakt echt lekker”, Voedselbossen Ede.

Tips
Uit de gesprekken kwamen een aantal tips voor producenten: zorg voor een winkel in het centrum van Ede waar streekproducten verkrijgbaar zijn, vertel het verhaal achter je product, bijvoorbeeld door filmpjes of via social media, geef duidelijke informatie over waar de producten verkrijgbaar zijn, werk samen met andere lokale producenten of organisaties, het is handig als producten thuisgebracht of op 1 plek afgehaald kunnen worden, bijvoorbeeld door EetVallei.

Er waren blind-dates met de volgende producenten:

 • Veld en Beek, melk en melkproducten, vlees groente, brood, frisdrank
 • Boerderijwinkel De Blaak, vlees
 • Vleesboerderij Het Binnenveld, vlees
 • Grebbeveld Schapen&zo, schapenvlees
 • Stadsvarkens, varkensvlees
 • Initiatiefgroep Voedselbossen, kruiden, noten, vruchten
 • In Goede Aarde, chutney, mosterd, jam, courgettesiroop en honing
 • Melktap De Groene Grens, melk en hangop
 • De Werkbij, honing, raathoning en bijenwaskaarsen
 • Winkel De Hoge Born,groenten, fruit, kruiden
 • Peter van Geneijgen, natuurvlees Sayaguese koeien
 • EetVallei, diverse producten
 • Boerenhart verzorgde het buffet voor handelsmissie van de Drechtstadboer
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X