Verslag Living Lab 31 januari

Living Lab 31 januari 2018, over de inrichting van het buitengebied van het World Food Center in Ede.

img_4008.jpg

Hoe ziet het buitengebied van het World Food Center er straks uit? Zien we stadslandbouw showcases voor de hele wereld of zien we stadslandbouw ondernemers die produceren voor de lokale markt? Wordt het een (eetbare) wijk waarvoor de bewoners zich verantwoordelijk voelen of een plek waar vooral educatie en voorlichting een plaats hebben? Of kunnen al deze functies geïntegreerd worden? Dat zijn in het kort de vragen waar het om draait bij de  inrichting van het buitengebied van het World Food Center.

Ongeveer 50 deelnemers van verschillende disciplines (ondernemers, onderwijs, overheid, maatschappelijke organisaties, zorg en bouw)  namen op 31 januari de uitdaging van EetbaarEde aan om te brainstormen over de inrichting van de 30 ha buitengebied bij het World Food Center. Het doel van de bijeenkomst van Eetbaar Ede, in samenwerking met Stadslandbouw Nederland, World Food Center en de gemeente Ede was om ontwerp richtlijnen te formuleren voor de integratie van stadslandbouw in de buitenruimte van het World Food Center. Deze richtlijnen zijn gepresenteerd aan wethouder Johan Weijland, verantwoordelijk voor het World Food Center.

WP_20180131_18_01_33_Pro

Ontwerprichtlijnen

De belangrijkste richtlijnen voor de invulling van het buitengebied van het World Food Center, die uit het Living Lab voort zijn gekomen:

  • Zorg voor flexibiliteit, in regelgeving en inrichting, zodat de ruimte op verschillende manier kan worden gebruikt.
  • Geef als gemeente duidelijkheid over de mogelijkheden voor ondernemers. Zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden voor het produceren en verkopen van voedsel of juist voor het geven van rondleidingen en voorlichting.
  • Integreer wonen en stadslandbouw, zorg dat de leefbare wijk het uitgangspunt is.
  • Betrek bewoners, zorg voor een platform voor inspraak/meespraak.
  • Zorg dat “leren” mogelijk wordt door het mee te nemen in de procesaanpak, integreer mogelijkheden om te leren in alle onderdelen, zoals de stadslandbouwprojecten.
  • Zorg in samenwerking met bestaande kennisinstellingen voor een kenniscentrum stadslandbouw.
  • Zorg voor een een structurele plek waar basisscholen kunnen werken in een moestuin en MBO’ers kunnen helpen.
  • Vraag aan bewoners service kosten (service investering) om bij te dragen aan een groene (eetbare) omgeving.
  • Creëer ruimte voor stadslandbouw: zorg structureel voor voldoende grond en middelen.

Stadslandbouw

Stadslandbouw integreert veel verschillende waarden: leren en werken, leefbaarheid, duurzaamheid, economie, gezondheid en meedoen. Ook speelt stadslandbouw een belangrijke rol in het voeden van de groeiende wereldbevolking. Voorbeelden van de mogelijkheden van stadslandbouw werden gegeven door de volgende sprekers:

Jan Eelco Jansma, WUR. Probeer de grenzen tussen landbouw en stad te doorbreken, creëer zo nieuwe vormen van landbouw die ook door professionals uitgevoerd worden en zorg zo voor continuïteit en een diverser voedsellandschap. Creëer waarde en impact door de samenwerking tussen praktijk en instituties. Download hier de presentatie van JanEelco Jansma.

Urban Greeners, Boj van den Berg. Geef (jonge) groene ondernemers de ruimte. In Almere zijn zo hele diverse projecten ontstaan rondom stadslandbouw. Download hier de presentatie van Boj van den Berg.

Jago van Bergen, Van Bergen Kopla architecten. Er zijn veel mogelijkheden binnen de architectuur om landbouw te integreren in de bebouwde omgeving. Download hier de presentatie van Jago van Bergen.

Community Shared Agriculture De Nieuwe Ronde, Pieter Lammerts. Geef ondernemers de ruimte, zonder de beperkingen van vrijwilligers en subsidies kunnen zij veel betekenen voor de voedselvoorziening in een stad. Een organisatie als de Nieuwe Ronde is flexibel, kan als het moet binnen een paar maanden operationeel zijn en voedsel produceren. Bekijk hier de uitzending van BinnensteBuiten over De Nieuwe Ronde.

Verder waren er inleidende presentaties van:
Eetbaar Ede, Hilda Weges. Download hier de presentatie van Hilda Weges.
Gemeente Ede, Froukje Idema Download hier de presentatie van Froukje Idema.
World Food Center, Harry Veldhuis.

Buitengebied World Food Center

De resultaten van het Living Lab zijn aangeboden aan wethouder Johan Weijland. Deze resultaten zullen meegenomen worden in een vervolgafspraak met de wethouder.

Meer fotos van het Living Lab op 31 januari zijn hier te bekijken

Hieronder de totstandkoming van het beeldverslag door: http://iktekenvoorverandering.nu/

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X