Programma Voedselbossen avond 29 november

Uitnodiging stadslandbouwavond Eetbaar Ede 29 november 2017.
Over voedselbossen, eetbare groenstroken en eetbare natuur in Ede.

Sprekers
De eerste spreker van de avond, Wouter van Eck van Voedselbos Ketelbroek, vertelt over Voedselbos Ketelbroek, vlakbij Groesbeek. Zeven jaar geleden gestart als eerste voedselbos van Nederland en levert inmiddels aan consumenten en restaurants in Nijmegen.

Maria van Maanen vertelt over haar Initiatiefgroep Voedselbossen Ede. Zij willen voedselbossen en eetbare natuur stimuleren in de (stedelijke) omgeving van Ede en willen een groot professioneel voedselbos aanleggen in Ede. Ze vertelt ook over de eetbare groenstrook bij Park Inschoten die binnenkort wordt aangelegd.

Malika Cieremans van Circle Ecology geeft tips en tricks, do’s en don’ts, op basis van voorbeelden in de gemeente Wageningen die zij mede opgezet heeft.  Waaronder een eetbare tuin met bomen, struiken en vaste planten in een gemeenteperk, waar dit jaar het begin mee is gemaakt.

Tot slot komt Hilda Weges van Stadslandbouw Nederland en Eetbaar Ede aan het woord.

Voedselbossen
Voedselbossen zie je op steeds meer plaatsen. Het gaat om een aangelegd systeem van bomen, struiken en planten die gezond, lekker en heel divers eten opleveren. Door die aanleg ontstaat natuur, er komen insecten en vogels op af, het legt CO2 vast, vergt bijna geen onderhoud en levert gezond voedsel. Het kan qua opbrengsten zelfs concurreren met monoculturen.

Eetbare Natuur in Ede
In Ede hebben we veel natuur en bos, maar leveren die bomen ook vruchten die we kunnen eten? Zou het niet leuk zijn als we in Ede pluktuinen, eetbare groenstroken of zelfs een echt voedselbos zouden krijgen? Dit najaar al wordt de groenstrook bij De Koekelt aangelegd als voedselbos, de hele groenstrook wordt eetbaar. Daarover vertelt Maria van Maanen meer, ook geeft ze tips over het toepassen van de principes van het voedselbos in je eigen wijk, buurt of tuin.

Programma Stadslandbouwavond 29 november 2017

Vanaf 19.30 – Inloop met koffie en thee

19.45 – Introductie

20.00-21.30 Sprekers en vragen

  • Wouter van Eck over Foodforest Ketelbroek, het eerste Nederlandse Voedselbos.
  • Maria van Maanen van Initiatiefgroep Voedselbossen Ede, over voedselbossen en eetbare natuur in groenstroken, tuinen, wijken en buurten in Ede. En over de eetbare groenstrook bij Park Inschoten die binnenkort wordt aangelegd.
  • Malika Cieremans van Circle Ecology over haar ervaringen met een bostuin/eetbare tuin in gemeenteperk in de gemeente Wageningen.
  • Hilda Weges over Stadslandbouw Nederland en Eetbaar Ede.

21.30 – Napraten en plannen maken onder het genot van … een (streek)biertje

Woensdagavond 29 november, Het Oude Politiebureau, Breelaan 2a.

Aanmelden kan via eetbaarede@outlook.com.

Foto: Oogst Voedselbos Ketelbroek, foto door Wouter van Eck

Achtergrondinformatie bij het thema:

Leuk artikel van Nudge over voedselbossen

Filmpje van bezoek chefkok aan voedselbos Ketelbroek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X