Internationale prijs voor voedselbeleid gemeente Ede

Food Valley gooit internationaal hoge ogen

Ede Stad 23 oktober 2017. Toronto, Antananarivo, Brugge, Ljubljana, Ede, Kopenhagen, Austin en Dakar. ,,In dat illustere rijtje horen wij nu thuis”, zei Leon Meijer niet zonder trots. Als eerste voedselwethouder van ons land nam hij vrijdag in Valencia de Milan Pact Award in ontvangst.

 Met applaus tot gevolg in het raadhuis, waar maandag ambtenaren en betrokkenen bij Food Valley meedeelden in de internationale erkenning. Het Milan Pact is een samenwerkingsverband van 158 steden wereldwijd die zich richten op een goede en gezonde voedselvoorziening van hun burgers. Die opgave wordt door de toenemende verstedelijking steeds complexer. Binnen het Pact worden initiatieven gelanceerd en ervaringen gedeeld, zoals urban farming en de innovatie van voedselproductie en nu ook het lokale voedselbeleid van de gemeente Ede.

DIVERS ,,We willen gezonder leven, we moeten ons voedsel duurzamer produceren, we moeten steeds meer monden voeden en ze beter, diverser voeden. Wereldwijd gaan er inmiddels meer mensen met obesitas dan met honger naar bed. Het wereldvoedselvraagstuk is dus divers. We kunnen wereldwijd van elkaar leren”, aldus Leon Meijer.

BREEDTE De wethouder kreeg de prijs, omdat Ede in de volle breedte met voedselbeleid bezig is. Andere steden leggen accent op één aspect, zoals gezonde voeding op school (Kopenhagen) en voedselafvalbeperking (Brugge). ,,Het lukt Ede om de grenzen tussen de diverse thema’s op te heffen. De award is een hele mooie bekroning.”

Meijer vertelde in Valencia dat je in het Edese ziekenhuis a la carte eten kunt bestellen. Een afgevaardigde van Toronto wees als contrast op de ‘food deserts’ (woestijnen) in Canadese ziekenhuizen, waar patiënten ‘gewoon’ direct terecht kunnen bij desastreuze fastfoodketens. ,,Zij willen dus graag bij ons langs komen om te kijken hoe je het voedsel serieus neemt…”

SAMENWERKING De wethouder benadrukte de samenwerking in de gemeente Ede van alle partijen in diverse sectoren, waardoor de award in de wacht is gesleept. Met de wetenschap aan de Universiteit van Wageningen, de bedrijven Vika en Nizo en nieuwkomers als BioNext en FoodInspiration op het World Food Center, de smaaklessen en de eigen moestuin op scholen, de samenwerking met het ziekenhuis, het veranderen van het voedingspatroon van thuiswonende ouderen in het ‘Pro-Muscle’ project waardoor ze minder afhankelijk van medicijnen worden.

VOEDSELBELEID ,,Landschapsarchitecten, leerkrachten, wijkwerkers en ondernemers kunnen allemaal op hun eigen terrein aan de slag met food. We hebben integraal voedselbeleid. We zetten dus heel erg in op zowel het economische én het sociaalmaatschappelijke. Het een kan het ander versterken. We wonnen de prijs ook op de manier waarop we samenwerken. Ede is een stad die pioniert, voorop loopt en durft de investeren in food”, zegt Fraukje Idema. Ze is programmamanager in Ede voor ontwikkeling en uitvoering van het voedselbeleid. Idema constateert dat er lokaal steeds meer initiatieven ontstaan rond het thema. ,,Het is een vliegwiel dat aantrekt.

MIJLPAAL Het belang van goed voedsel en van voedselveiligheid wordt ook in het Regeerakkoord ingezien. De FoodValley en haar doeleinden staan erin, een belangrijke mijlpaal. ,,Voor gezond voedsel liggen er enorme kansen voor onze economie en het bedrijfsleven, daarom wordt het genoemd als één van de drie speerpunten in het nationale topsectorenbeleid”, aldus Meijer.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X