Healing Gardens ism Toon Hermans Huis Ede

Tuinieren is buiten zijn, bewegen, zonlicht opnemen, gezond eten en bezig zijn met de toekomst. Onderzoek in de VS laat zien dat tuinieren een positieve invloed heeft op het herstelproces van (ex-)kankerpatiënten. Daarom is Wageningen Universiteit, in samenwerking met diverse organisaties, een pilot onderzoek gestart: Healing Gardens.

In Healing Gardens tuinieren (ex-)kankerpatiënten onder begeleiding van vrijwilligers bij het Parkhuys in Almere, een inloophuis voor mensen geraakt door kanker. Het doel is om mensen die kanker hebben (gehad) door middel van tuinieren te motiveren te bewegen, actief te zijn in de buitenlucht, gezond te eten en daarmee (weer) een leefstijl te ontwikkelen die het herstelproces bevordert. Wilt u meer weten over dit initiatief? Kijk dan eens op www.healinggardenswur.nl

Onlangs heeft hoofdonderzoeker Prof. Dr. Ir. Ellen Kampman samen met collega-onderzoekers Dr. Ir. Nicole de Roos en Carleen Laloli MSc een bezoek gebracht aan het Toon Hermans Huis Ede en verteld over Healing Gardens. “In Healing Gardens wordt gekeken hoe deelnemers het tuinieren ervaren, en of deze vorm van tuinieren aansluit bij de wensen van de deelnemers. Daarnaast onderzoeken we hoe deelnemers het ervaren om samen met lotgenoten te tuinieren, of mensen zich beter (of prettiger) gaan voelen en of mensen meer gaan bewegen en/of beter gaan eten”. Samen met het team van onderzoekers bekijkt het Toon Hermans Huis Ede nu de mogelijkheden om dit mooie initiatief ook in Ede te introduceren.

Om de mogelijkheden daarvoor te verkennen hebben het Toon Hermans huis en de WUR ook gesproken met Stichting Smaakstad Ede. Smaakstad Ede heeft via de netwerken van FoodFloor en Eetbaar Ede veel contacten in Ede. Smaakstad Ede wil deze contacten graag inzetten en partijen aan dit project verbinden om te helpen bij de ontwikkeling in Ede. Stichting Smaakstad ondersteunt dit project van harte.

In het najaar organiseert het Toon Hermans Huis Ede samen met de onderzoekers van Healing Gardens een informatiebijeenkomst om u verder over dit nieuwe initiatief te informeren, dus houd de website goed in de gaten: www.toonhermanshuisede.nl. Natuurlijk zullen we u ook via de site van Smaakstad Ede en Eetbaar Ede op de hoogte houden van dit mooie initiatief!

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X