Herenboeren Ede: Samen duurzaam voedsel produceren

Samen duurzaam voedsel produceren: Herenboeren Ede io wil dat met een groep van 200 gezinnen voor elkaar krijgen. Wat is er allemaal al gebeurd sinds de start afgelopen juni?

Excursie

Zondag 27 augustus is een groep mensen uit Ede op bezoek geweest op de Herenboeren boerderij in het Wilhelminapark vlakbij Boxtel. Een prachtige groen landgoed met veel oude lanen. Hoe benut je de natuur in dit landschap nu voor de voedselproductie? Dat is de uitdaging van natuur inclusieve landbouw, daarover hieronder meer.

Meer foto’ s staan online (goo.gl/photos/uDhSFY2Zue4oYw527).

Kartrekkers

De tweede algemene informatiebijeenkomst was op 23 augustus en was druk bezocht! Daar hebben 10 mensen zich aangemeld als kartrekker. Deze kartrekkersgroep gaat volgende stappen voorbereiden.

170823 HBE webgroot bijeenkomst stadhuis

Volgende informatie bijeenkomst

De volgende informatie- en verdiepingsbijeenkomst is 1 november in het Raadhuis in Ede, Bergstraat 4. Heb je interesse in Herenboeren? Meld je aan voor de bijeenkomst op herenboerenede@gmail.com. Je bent van harte welkom!

Er is nu ook een Facebook en Twitter pagina voor Herenboeren Ede: https://www.facebook.com/herenboerenede en @herenboerenede.

Meld je vooral aan daarvoor, dan blijf je op de hoogte van het laatste nieuws. En willen jullie via deze en andere kanalen, kennissen, vrienden en familieleden vertellen over het Herenboeren initiatief in Ede? Iedereen is van harte welkom op de volgende informatiebijeenkomst.

Natuurinclusieve landbouw

Herenboeren willen werken met natuurinclusieve landbouw. Hoe benut je de natuur in een landschap voor de voedselproductie? Dat is de uitdaging van natuurinclusieve landbouw waar de Herenboeren voor staan.

170827 hbe exc webgroot picknick
In Boxtel zagen we dat de zuring tussen de appelbomen niet wordt weggehaald, maar juist gecultiveerd. De planten hebben namelijk een lange penwortel, waarmee ze water en mineralen diep uit de grond naar boven kunnen halen. Hier profiteert niet alleen de zuring van, maar ook de appelbomen en de appeloogst. De stroken met kruidenmengsels tussen de groenten, zijn geen onkruid. Ze hebben de functie om insecten te lokken, zodat deze beestjes de groenten gewassen met rust laten. Bij elk bedrijfsonderdeel werd zo toegelicht hoe de natuur wordt ingeschakeld.

De rondleiding eindigde in de picknick weide waar de leden van de Herenboerderij in Boxtel hun jaarlijkse picknick hielden. Als aspirant Herenboeren uit Ede vielen we zo spreekwoordelijk met onze neus in de boter. De Herenboeren uit Boxtel vonden het erg leuk om ons over hun ervaringen te vertellen.  Alles bij elkaar was het een leuke en inspirerende dag, waarop we bovendien elkaar wat beter hebben leren kennen.

Meer informatie kun je vinden op de pagina Herenboeren Ede

Met vriendelijke groeten,

Janneke Blijdorp

Herenboeren Ede i.o.

Email: HerenboerenEde@gmail.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X