Bewoners Vogelbuurt samen aan de slag in de buurtmoestuin aan de Ganzeweide

Op de Ganzeweide in de Vogelbuurt in Ede is een enthousiaste groep mensen al sinds 2014 aan het moestuinieren.

Met een groepje van ongeveer 10 buurtbewoners wordt van alles verbouwd. Vorig jaar bijvoorbeeld bonen, sla, uien, knoflook, bramen, mais en een pompoen van 35 kilo! Dit jaar staan de eerste aardbeien al in de grond. Celil Gün is een van de buurtbewoners die meedoet: “In Turkije hadden we een grote tuin waar we van alles verbouwden, toen ik naar Nederland kwam vond ik het leuk om hier ook groente en fruit te verbouwen. Zonder een tuin is een mens niks. We werken hier met verschillende nationaliteiten samen, heel gezellig. Ik eet ook liever groente en fruit die ik zelf verbouwd heb, liever dan kopen bij de supermarkt!”

Drie studentes

Janneke van Wolfswinkel, Annemarije van de Weerd en Mirjam van Lent, drie studentes, coördineren de moestuin in de Ganzeweide. Ze hebben in 2015 het initiatief genomen om de verwaarloosde moestuin weer op te knappen en nieuw leven in te blazen. Ze organiseren de gezamenlijke werkdagen, lossen problemen op en onderhouden de contacten met de gemeente. ”De gemeente was behulpzaam, zo hebben ze bijvoorbeeld materiaal beschikbaar gesteld om het hek te repareren. Het is niet moeilijk om een buurtmoestuin te beginnen’, benadrukken ze. ‘We zijn gewoon begonnen en leren steeds weer nieuwe dingen. Zeker in het begin kost het wel veel tijd en energie om alles goed op poten te zetten maar daar staat tegenover dat het erg leuk is om te doen. In de zomer is het een echte ontmoetingsplaats en het is natuurlijk fantastisch om je eigen groenten te kunnen oogsten.”

Infoavond

Heb je ook interesse in stadslandbouw, ben je actief of wil je actief worden in een (buurt)moestuin? Op woensdag 29 maart is er een informatieavond over stadslandbouw in Ede. Je bent welkom om 20.00 uur in de Heidebrouwerij. ”We vertellen over stadslandbouw project Mooieweg in Arnhem, de mogelijkheden voor het opstarten van een buurtmoestuin, en er zijn mensen aanwezig met teeltkennis en tips voor de start van het nieuwe seizoen,. Uiteraard is er veel ruimte voor het uitwisselen van ideeën.” Meer informatie op www.eetbaarede.nl.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X